Výhody oleje z černých semen

В чем польза? Mnoho lidí plně nerozumí výhodám oleje z černého kmínu a v jakých případech by se měl používat. A někteří se obecně domnívají, že je to všelék na téměř všechny nemoci, a proto jej nekontrolovatelně používají.

Dopad na tělo. Vědci provedli řadu studií o vlivu kmínového oleje na lidský organismus a učinili velmi konkrétní závěry. Některé z nich uvádíme v našem článku zkušení terapeuti nebo lékaři příslušné specializace, o zbytku by měli mít představu.

V článku se píše:

  1. Historie používání černého kmínu
  2. Složení oleje
  3. Léčivé vlastnosti oleje z černého kmínu
  4. Výhody oleje z černého kmínu pro muže, ženy a děti
  5. Použití oleje pro kosmetické účely
  6. Kontraindikace a dávkování

Historie používání černého kmínu

Černý kmín se v různých zemích používá velmi dlouho jako aromatické koření. Získává se ze semen jednoleté rostliny, která se pěstuje v Indii, Egyptě, Střední Asii, na severním Kavkaze a v Zakavkazsku, v zemích Středozemního moře a také v Etiopii a Saúdské Arábii.

Černý kmín kvete fialovými nebo bílými květy a samotné koření se vyrábí ze semen rostliny. Vzhledem k rozmanitosti míst, kde se pěstuje, je název koření také velmi odlišný: „jeera“, „jeera“, „nigella“, „kmín“, „římský koriandr“, „shabray“, „indický kmín“ , “kmín”.

Kromě koření je neméně užitečný i samotný kmín, ze kterého se získává olej, cenný pro své jedinečné léčivé vlastnosti. Používá se při komplexní léčbě a prevenci řady onemocnění.

První zmínky o léčivých vlastnostech a použití oleje se nacházejí ve vědeckých pojednáních Hippokrata a slavného vojenského lékaře starověkého Řecka Dioscorida. Vědci se domnívají, že kmínový olej se s oblibou používá již více než 3 let.

Historie používání černého kmínu

Ve starověkém Egyptě byl olej z černého kmínu známým kosmetickým přípravkem na obličej a také pomáhal v boji proti jedovatému hadímu uštknutí. A použití oleje při vaření bylo považováno za jistý způsob, jak zlepšit trávicí funkci gastrointestinálního traktu, jater, ledvin a plic. Kromě toho byl přípravek používán jako anthelmintikum.

Ve starověké východní kultuře jsou léčivé vlastnosti kmínového oleje zmíněny v Koránu, díky čemuž si tam tento produkt získal obrovskou popularitu. Prorok Mohamed nazval olej „lékem na všechny nemoci kromě smrti“. V literatuře jsou také pochvalná prohlášení o produktu a v pojednáních Avicenny. Tvrdil, že černý kmín bojuje proti nemocem, zvyšuje „vitalitu“ a zmírňuje únavu a přepracování.

READ
Top dressing papriky s amoniakem: je možné zalévat mšice, jak správně zpracovat

Tento olej se aktivně používá v ájurvédě jak v medicíně, tak ve vaření od starověku až dodnes.

Moderní farmaceutické společnosti v Evropě a Americe však přidávají semínka kmínu a olej jako přísadu do různých přípravků.

K výrobě oleje se kmín pěstuje a pěstuje na místech šetrných k životnímu prostředí bez použití škodlivých chemických přísad.

TOP 3 způsoby, jak zlepšit své zdraví a stav pleti pomocí přírodních prostředků

Tým odborníků Poklady Krymu

Pokud jde o zdraví a péči o pleť, přírodní produkty nic nenahradí. Neobsahují škodlivé chemické přísady a jsou pro tělo bezpečné.

Připravili jsme pro vás výběr užitečných materiálů, které vám pomohou nejen zlepšit zdraví a stav vaší pokožky pomocí přírodních prostředků, ale také znatelně omládnout. A ano, je to zdarma.

Tým odborníků Poklady Krymu

Stejně jako 12 léčivých vlastností a 5 způsobů použití oleje

Každodenní péče o obličej pro všechny typy pleti

Vše, co potřebujete vědět o výběru a aplikaci
Stáhněte si výběr zdarma
Už si stáhlo 27173 lidí

Nejkvalitnější produkt se získává lisováním za studena (lisováním semen). Zachovává si asi 36 % rostlinného tuku a obsahuje maximum živin, minerálů a vitamínů. Olej má zelenohnědou barvu, bohaté kořenité aroma a nakyslou, charakteristicky svíravou chuť. Kompletní seznam produktů společnosti Treasures of Crimea si můžete prohlédnout v našem katalogu.

Složení oleje

Olej z černého kmínu obsahuje mnoho mastných kyselin: myristovou, arachidovou, palmitolejovou, omega-9 a omega-6 atd.

Pravidelným užíváním tohoto produktu můžete nasytit své tělo následujícími vitamíny:

  • Vitaminy skupiny B. Jsou známé svým pozitivním vlivem na činnost neurologického systému, zlepšují látkovou výměnu a předcházejí anémii.
  • Vitamin A. Ovlivňuje ochranné vlastnosti těla, zlepšuje látkovou výměnu a zachovává zrak.
  • Vitamin E. Užitečné během těhotenství.
  • Vitamín D Posiluje kosti, zabraňuje výskytu kardiovaskulárních onemocnění a křivice.
  • Kyselina askorbová. Pozitivně ovlivňuje imunitu člověka, zvyšuje fyzickou aktivitu a její trvání a zabraňuje vzniku cholesterolových plaků.

Ale to není celé složení kmínového oleje. Důležitou složkou tohoto produktu je silný antioxidant thymochinon, který svým působením na organismus působí protizánětlivě, imunomodulačně a posiluje. Olej dále obsahuje 8 aminokyselin, fosfatidyl, fytosteroly, karotenoidy a bioflavonoidy.

Léčivé vlastnosti oleje z černého kmínu

Vědci nikdy nepřestanou studovat a objevovat nové vlastnosti tohoto produktu. Už se ale prokázalo, že přidávání oleje do jídla má na organismus blahodárný vliv a zmírňuje některé nemoci.

  • Zmírňuje příznaky revmatoidní artritidy

V roce 2016 proběhl experiment, kterého se zúčastnilo 43 žen trpících mírnou a středně těžkou revmatoidní artritidou. Byli rozděleni do dvou skupin, v jedné z nich účastníci užívali placebo a ve druhé olej z černého kmínu. O měsíc později u druhé skupiny pozorovaní zaznamenali oslabení příznaků, lékaři zaznamenali i pokles otoků kloubů a hladiny zánětlivých markerů v krvi.

READ
Návod k použití léku pro veterinární medicínu

Podle studií na zvířatech vědci zjistili, že semena černého kmínu zpomalují a mohou dokonce zastavit růst maligních buněk a také snižují výskyt nádorů. Tato oblast ale dosud nebyla v lidském těle plně prozkoumána. Bylo však již prokázáno, že antioxidant thymochinon potlačuje růst nádorových útvarů na buněčné úrovni v prostatě.

Na výzkumné úrovni existují důkazy o pozitivním účinku oleje z černého kmínu při léčbě cukrovky. Římský koriandr může snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu, ale k potvrzení těchto zjištění je stále zapotřebí mnoho klinických studií.

  • Pozitivně ovlivňuje činnost srdce a cév

Olej z černého kmínu má dobrý vliv na stav srdce a cév, jeho použití je výbornou prevencí onemocnění koronárních tepen, křečových žil, trombózy, aterosklerózy a hypertenze.

  • Pomáhá zmírňovat příznaky alergické rýmy

Věda s jistotou neví, proč někteří lidé trpí alergiemi a jiní ne. Někteří tvrdí, že nemoc se přenáší geneticky. Ke zmírnění příznaků se obvykle předepisují léky na alergii. Výzkum léčivých vlastností oleje z černých semen ukázal, že jeho protizánětlivé a antihistaminové účinky mohou být užitečné při léčbě sinusitidy. Jeden z vědeckých článků v American Journal of Otolaryngology hovoří o oleji z černého kmínu a jeho vlivu na odstranění příznaků: ucpaný nos, rýma, kýchání a svědění již 14. den po zahájení užívání.

Léčivé vlastnosti oleje z černého kmínu

  • Účinné pro prevenci pankreatitidy

Kmínový olej se pravidelně užívá v klidné fázi onemocnění, ale je třeba si uvědomit, že při záchvatech pankreatitidy může škodit. Když zařadíte tento produkt do svého jídelníčku, můžete očekávat zmírnění nepříjemných příznaků, jako je plynatost, tíže po jídle nebo snížená chuť k jídlu. Olej navíc zastavuje množení patogenní flóry v těle: plísní a dalších mikroorganismů.

Kmínový olej pomáhá zbavit se zácpy a působí na tento problém i preventivně. Při pravidelném užívání pacient pociťuje zlepšení střevní motility, olej změkčuje stolici a odstraňuje ji bez užívání dalších léků. Je zvláště nepostradatelný v případech, kdy je užívání léků nežádoucí: během těhotenství a kojení u žen, se zácpou u dětí.

Olej z černého kmínu je součástí léků a léků proti hemoroidům. Snižuje bolest a zánět, pomáhá zastavovat krvácení a usnadňuje pohyb střev a také zvyšuje elasticitu pokožky a podporuje hojení mikrotrhlin.

Kmínový olej podporuje produkci lysozymu, který může zastavit množení helmintů a jiných parazitů. Prvky obsažené v oleji ničí nejen dospělé parazity, ale i jejich larvy a vajíčka.

READ
Astra G z14xep p0170 | Grand Tuning Forum

Experimentálně bylo prokázáno, jaké další výhody má olej z černého kmínu pro ženy. Kdo ji jedí, rychleji hubne. Dvě skupiny žen držely nízkokalorickou dietu po dobu 8 týdnů. Jedna skupina užívala placebo a druhá kmínový olej. Ženy, které užívaly olej, měly lepší výsledky: obvod pasu se jim znatelněji zmenšil a hladina cholesterolu v krvi klesla více než těm, které užívaly placebo.

Podobná studie byla provedena u žen, které se zabývaly pravidelnou fyzickou aktivitou a zároveň užívaly olej z černých semen. Po 2 měsících tohoto režimu se u většiny z nich hladina cholesterolu snížila.

Útoky tohoto chronického onemocnění u lidí jsou vyvolány různými alergickými faktory. V roce 2017 byla provedena a zveřejněna studie, která zjistila, že pacienti užívající kapsle s černým kmínovým olejem zaznamenali rychlejší úlevu od příznaků a zlepšili se.

  • Zahrnuje komplexní léčbu různých onemocnění

K čemu je ještě olej z černého kmínu užitečný? Lékaři předepisují tuto látku jako doplněk k hlavní terapeutické léčbě pro zvýšení účinku v následujících případech:

  • onemocnění žlučníku jako choleretikum;
  • autoimunitních onemocnění;
  • zánětlivé procesy sliznic a kůže;
  • po úrazech a mozkových příhodách s cerebrální ischemií;
  • Alzheimerova choroba;
  • demence.

Výhody oleje z černého kmínu pro muže, ženy a děti

Doporučeno pro muže

Kmínový olej může pomoci vyřešit problémy s neplodností díky schopnosti zvýšit hladinu testosteronu v krvi.

Tento hormon zvyšuje mužskou sexuální výdrž a posiluje funkci prostaty.

Doporučeno pro ženy

Užívání oleje z černého kmínu je užitečné při menstruačních nepravidelnostech a hormonální nerovnováze, neplodnosti a zánětlivých procesech urogenitálního systému. Denně byste neměli užívat více než 5 ml oleje – je důležité dodržovat dávkování.

Je však třeba připomenout, že ačkoli je tento produkt zásobárnou užitečných látek, stále funguje jako pomocný prvek tradiční terapie a při léčbě vážných onemocnění by se nemělo spoléhat pouze na kmínový olej.

Prospěšné pro těhotné a kojící ženy

Olej je užitečný pro nastávající maminky a kojící ženy. Má pozitivní vliv na stav vlasů a může pomoci vyhladit strie. Olej by měl být užíván pouze na doporučení lékaře a v mírném dávkování.

Přípravek také stimuluje tvorbu mateřského mléka, pomáhá neutralizovat vyrážky, snižuje krevní tlak a je dobrou prevencí proti kolikám a plynatosti. Olej pomáhá odstraňovat tekutinu z těla, čímž zabraňuje vzniku otoků.

Doporučuje se, aby kojící ženy přidaly kmínový olej do své každodenní stravy poté, co dítě dosáhne dvou měsíců věku. Nejprve se ale musíte ujistit, že na něj matka ani dítě nemají alergii.

READ
Asto kladené otázky o klimatizacích, odpovědi na otázky o klimatizacích

Výhody oleje z černého kmínu pro muže, ženy a děti

Doporučeno pro děti

Prospěšné látky oleje z černého kmínu jsou indikovány i pro děti. V přiměřeném množství posiluje imunitní systém, zlepšuje funkci jater a střev. Vyrovnává příjem vitamínů dítěte a zlepšuje chuť k jídlu.

Je třeba mít na paměti, že olej by se neměl podávat dětem do tří let, ale starší děti mohou tento produkt postupně zavádět do své stravy, poté, co se nejprve ujistí, že na něj není alergie. Je důležité si uvědomit, že olej z černého kmínu není všelékem, ale užitečným doplňkem výživy a základní léčby. Měl by být konzumován pouze po konzultaci s lékařem.

Použití oleje pro kosmetické účely

Kromě medicíny se produkt aktivně používá v kosmetologickém průmyslu. Olej z černého kmínu je dobrý pro pokožku a vlasy a při pravidelné aplikaci můžete dosáhnout pozitivního regeneračního účinku, jak dokazují četné recenze.

Pro své antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti se olej používá při komplexní léčbě následujících onemocnění:

  • Akné: teoretické i praktické experimenty prokázaly, že pleťová voda s přídavkem oleje z černého kmínu snižuje výskyt akné po 2 měsících používání.
  • svrab: díky léčivým vlastnostem oleje se také snižuje počet exacerbací tohoto onemocnění ve formě kožních projevů.
  • Léčení ran: použití tohoto produktu zmírňuje záněty, což podporuje rychlejší regeneraci pokožky.
  • Vitiligo: Byly zaznamenány případy pozitivních účinků používání krému, který obsahuje olej z černého kmínu. Během šesti měsíců se barva kůže některých lidí s vitiligem zlepší.

Uvažujme o kosmetickém účinku masek s římským koriandrovým olejem na lidské vlasy.

  1. Z vypadávání vlasů. K přípravě masky vezměte 1 polévkovou lžíci. lžíci másla a stejné množství hořčičného prášku. Dobře promíchejte a výslednou směs vetřete do kořínků vlasů. Nechte masku na vlasech 10 minut a opláchněte. Pro větší efekt můžete zabalit hlavu do plastového sáčku. Můžete také použít nejen olej, ale také extrakt z černého kmínu.
  2. Pro stimulaci růstu vlasů. Tato maska ​​​​se skládá z 1 polévkové lžíce. lžíce oleje a špetka červené papriky. Před nanesením směsi je lepší ji zahřát. Po vtírání do kořínků držte masku 10 minut a opláchněte.
  3. Pro mastné vlasy. Pro neutralizaci sekrece kožního mazu použijte proteinovou masku. Dobře ušlehejte 1 bílek a přidejte 1 lžičku olejového extraktu. Směs naneste ke kořínkům a nechte 15 minut působit.
  4. Pro boj se suchými a lámavými vlasy. Zde se používá maska ​​na bázi zakysané smetany. Přidejte do něj 1 lžičku kmínového oleje a stejné množství olivového oleje. Výslednou směs rozetřete po celé délce vlasů. Doporučujeme masku nechat působit 15 minut.
  5. Proti roztřepeným konečkům a lámavým konečkům vlasů. Chcete-li obnovit konečky vlasů, olejový extrakt by měl být aplikován přímo na ně a ponechán přes noc. Ráno je třeba vlasy dobře opláchnout šamponem.
READ
Ceny pokrývačských prací na rok 2024, ceník s podrobnými cenami, náklady na pokrývačské práce

V kurzech se doporučuje používat masky s olejem nebo kmínovým extraktem. Po dobu jednoho měsíce aplikujte masku 1-2krát týdně. Pak je lepší dát si 3 měsíce pauzu. Můžete použít jeden recept nebo střídat různé formulace.

Kosmetiky pro péči o vlasy s obsahem kmínového oleje je na trhu poměrně hodně. Některé z nich jsou skutečně účinné a mají nenahraditelné léčivé vlastnosti.

Kontraindikace a dávkování

Riziko alergické reakce na římský koriandr je stejné jako u jakéhokoli jiného léku. To znamená, že lidé s intolerancí na tuto složku bohužel nemohou produkt používat.

Při konzumaci produktu byly zjištěny vzácné případy zpomalení srážení krve. Lidé náchylní ke krvácení by měli olej používat opatrně a sledovat své vlastní reakce. Na několik týdnů před operací vylučte olej ze stravy.

Olej může mít negativní účinek v kombinaci s jinými léky, takže byste si jej neměli předepisovat sami; To platí i pro těhotné nebo kojící ženy.

Také pacienti s cukrovkou a lidé s nízkým krevním tlakem by měli užívání oleje probrat se svým lékařem, protože hrozí hypoglykémie a hypotenze.

Je lepší užívat olej v cyklech tří měsíců, delší užívání přípravku může způsobit gastrointestinální potíže, zácpu a dokonce i zvracení. Po třech měsících proto kontaktujte odborníka a prodiskutujte možnost dalšího použití.

Univerzální doporučení pro dávkování neexistuje, protože výsledkem výzkumu byla norma na osobu v závislosti na její diagnóze, věku a životním stylu. Než začnete užívat, prodiskutujte dávkování se svým lékařem – vypočítává se individuálně s přihlédnutím ke stávajícím chronickým onemocněním a potenciálním rizikům.

Olej z černého kmínu je proslulý svým bohatým složením prospěšným pro tělo, které lze využít při léčbě a prevenci velkého množství nemocí. Enzymy, které obsahuje, komplex vitamínů a mastných kyselin přispívají ke správnému fungování organismu. Tento produkt se díky svým prospěšným vlastnostem aktivně používá v kosmetologii a medicíně. Ale jako každý jiný lék má olej z černého kmínu některé kontraindikace, takže před použitím musíte pečlivě prostudovat podrobnosti o jeho použití.

Autor článku Nikolay Rusin Expert na značku pleťové kosmetiky Treasures of Crimea

Autor článku Nikolay Rusin Expert na značku pleťové kosmetiky Treasures of Crimea

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: