Veverky domácí: kde žijí, jak dlouho žijí, zajímavá fakta

Veverka je malé, obratné zvíře, které je téměř nemožné najít v jeho přirozeném prostředí. Milovníci exotických zvířat je často chovají jako domácí mazlíčky, protože veverka se snadno udržuje a lze ji rychle ochočit správnou socializací.

Informace o životním stylu létajících veverek pomohou majiteli poskytnout pohodlné podmínky pro udržení tohoto zvířete doma.

Popis a charakteristika druhu

Létající veverky mají širokou, chlupatou, kožovitou blánu spojující jejich přední a zadní nohy. Napodobuje měkké křídlo, kterým zvíře klouže a slézá ze stromů. Jiné druhy v této podčeledi mají podobný záhyb mezi zadníma nohama a ocasem, ale běžné létající veverky jej postrádají.

Tělo končí dobře osrstěným ocasem, který je pokrytý dlouhou a hustou srstí.

Velikostí je zvíře o něco menší než lesní veverky:

  • délka těla – od 12 do 23 cm;
  • ocas – asi 13 cm;
  • hmotnost – 170 g;
  • zaoblené uši bez tradičních střapců;
  • velké oči ohraničené tmavými „brýlemi“;
  • zadní nohy jsou delší než přední, se zakřivenými a ostrými drápy;
  • Na základě zbarvení odborníci rozlišují až 10 poddruhů.

Létající veverka má měkkou, hustou a hedvábnou srst. Na dotek je mnohem příjemnější než srst obyčejné veverky. Hřbet a boky jsou stříbřité a břicho zvířete je pokryto světle plavou srstí. Ocas je silně osrstěný, s malou pěšinkou uprostřed.

To je zajímavé! Poletující veverky línají dvakrát ročně. Zimní „oblečení“ je velmi bujné a husté, zatímco letní vlna je skromnější a nenápadnější.

popis

Kromě australského kontinentu se cukrové kluzáky vyskytují na Nové Guineji, Indonésii a na jižních ostrovech Japonska. Veverka létá z jednoho stromu na druhý, visí ve vzduchu, díky velkým membránám spojujícím přední tlapky se zadními. Jedná se o kožní záhyby-membrány pokryté srstí. Ocas, dlouhý a načechraný, slouží jako kormidlo vačice. V případě potřeby veverka změní směr letu. Veverky mají velké oči, což jim umožňuje dobře se orientovat bez ohledu na denní dobu.

Samice dosahují délky 270-290 mm, samci až 400 mm. Hmotnost dospělého jedince v závislosti na pohlaví je 90-160 g Zpravidla je barva australských veverek stříbrná modrá. Vyskytují se hnědí a nažloutlí jedinci, ojediněle i albíni. Navenek se vačice podobá malé veverce. Kvůli jejich lásce ke sladkostem se těmto zvířatům říká cukrové veverky.

Tlama poletující veverky je malá, mírně protáhlá, s tmavými pruhy. Na hřbetě zvířete jsou také pruhy. Břicho je hladké, bílo-krémové barvy. Oči jsou obklopeny černými lemy, které sahají až k uším. Uši jsou velké a otáčejí se směrem ke zvuku.

Kde žijí létající veverky?

Listnaté lesy se staly tradičním prostředím pro poletující veverky. Najdeme je i ve smíšených lesích, kde se střídají jehličnaté stromy s břízou, dubem, osik a olší.

READ
Jak se zbavit závisti – 8 doporučení psychologů

Hlavní lokalitou pro osídlení jsou břehy řek, lužní houštiny, bažinaté oblasti – zde létající veverky žijí ve výšce až 12 m. Zvířata nejčastěji obývají přirozené dutiny stromů, ale dokážou si pro život přizpůsobit i stará hnízda jiných veverek nebo ptáků. Někdy létající veverky hnízdí ve štěrbinách skalních útesů.

To je zajímavé! Létající veverky se mezi sebou jen zřídka střetávají. Často v jednom hnízdě žije několik zvířat a jejich zásoba potravy se nachází ve společném prostoru.

Životní styl létající veverky

Zvířata loví hlavně v noci, i když mláďata a kojící samice vyrážejí hledat potravu i přes den. Zbytek času létající veverky tráví v hnízdě nebo na stromech. Zvíře sestupuje na zem velmi zřídka.

Poletující veverky se pohybují skokem, jehož délka dosahuje 90 metrů. K tomu zvíře vyleze na vrchol stromu a odtud po sestupné dráze klouže na zvolené místo. Kožní membrána mezi předními a zadními nohami umožňuje létající veverce korigovat skok a měnit směr téměř v pravém úhlu.

Během letu jsou přední nohy veverky široce rozkročeny, zatímco zadní nohy jsou nataženy a pevně přitisknuty k ocasu. V tomto případě má silueta zvířete podobu trojúhelníkového křídla a hlava se naklání ve směru pohybu, čímž se zmenšuje oblast odporu proti proudu vzduchu.

Luxusní veverčí ocas funguje jako brzda a koriguje pohyb v závěrečné fázi skoku. V okamžiku přistání zvíře otočí tělo svisle a přichytí se ke kmeni stromu ostrými drápy všech 4 tlapek. Ihned po „přistání“ je schopen přeběhnout na druhou stranu stromu. Tato technika často zachrání veverku při útěku před dravými ptáky, kteří veverky loví a představují hlavní hrozbu pro jejich životy.

Chování

Poletuchy jsou noční zvířata. V létě jsou aktivní přes den od půl hodiny do hodiny a v noci – od západu slunce do úsvitu. Většinu času tráví hledáním potravy. V zimě aktivita poletuch klesá a konzumují méně potravy. Když jsou aktivní, poletuchy tráví málo času na zemi. Kloužou mezi stromy a samy si shánějí potravu. Během letu roztahují přední nohy a zadní nohy jsou blízko u sebe a přitisknuté k ocasu. Poletuchy jsou společenská zvířata a mohou pokojně koexistovat s jinými zástupci svého druhu na stejném stromě. Hnízda poletuch se nacházejí ve volných dutinách nebo na spoji větví a kmene. V hnízdech poletuchy často žijí v párech.

Ochrana veverky před nepřáteli

Létající veverka je hbitá a rychlá a rychle se pohybuje mezi stromy. Tradiční hrozbou jsou pro něj draví ptáci (sovy a jestřábi), na zemi zvíře loví především lišky a kočky.

V severních oblastech a na Dálném východě jsou jejich hlavními nepřáteli kuny a v Asii soboli. Tito predátoři ale nemají zásadní vliv na životnost létajících veverek. Mnohem nebezpečnější pro populaci jsou periodické sezónní epizootie (územní šíření infekcí), klíšťata, červi a blechy.

Co jedí létající veverky?

Hlavním zdrojem výživy zvířete jsou pupeny stromů. Stejně jako veverky obecné, i létavci preferují mladé jehličí. Používá se také kůra listnatých stromů (bříza, osika), výhonky a semena. V létě je jídelníček doplněn o houby a lesní plody, ale k tomu je třeba sestoupit ze stromů na zem, což létající veverky nerady dělají.

READ
Na jakou teplotu lze vytápět soukromý dům - «»

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení o sběru hub na zimu veverky věnují větší pozornost jehnědám břízy a olše. Přinášejí je do hnízda a skladují je na dlouhou dobu, až do začátku chladného období.

Strava zvířete do značné míry závisí na jeho stanovišti. Například veverky sibiřské používají jako zimní potravu pouze poupata modřínu.

Hlad má na populaci zvířat mnohem silnější vliv než přirození nepřátelé a nemoci. I když má poletující veverka v létě a na podzim ukryté dostatečné množství zásob, rychle na ně zapomene a později zcela náhodou najde vlastní sklady.

V zimě veverka často sestupuje na zem, kde se může živit spadanými šiškami nebo semeny pod sněhem. Někdy zvíře najde zásobu potravy vytvořenou myší, chipmunkem a jinými zvířaty.

Důležité! V přírodních podmínkách žije létající veverka ne více než 3-4 roky. Doma, při správné údržbě, jeho životnost dosahuje 9-13 let.

Vlastnosti chování zvířat

Poletucha obecná je aktivní po celý rok. Jejím životním stylem je soumrak, noční. Kojící samice i mláďata se objevují během dne. Poletucha obecná zpravidla tráví většinu svého života na stromech a zřídka sestupuje na zem. Aktivita této veverky v chladném období prudce klesá. Všimněte si, že zvíře nezimuje, ale když venku mrzne, tráví čas v hnízdě a využívá zásoby potravy, které si vytvořilo během teplého období.

Reprodukce létající veverky

Mechanismus rozmnožování u poletujících veverek byl kvůli malému počtu členů podčeledi špatně prozkoumán. Je známo, že jedna samice rodí 2-4 mláďata ročně. Slepé novorozené veverky otevírají oči ve věku 2 týdnů.

Po dalších 20-25 dnech poprvé opouštějí rodičovské hnízdo a v 6-7 týdnech již dělají koordinované skoky. Ve 2 měsících už veverky vědí, jak ovládat let a plachtit. Zároveň zvířata začínají samostatný život.

Zajímavý fakt! Vývoj a dospívání malých létavek probíhá mnohem rychleji než u obyčejných veverek. Tam mláďata poprvé opouštějí matku ve věku 3 měsíců.

Rozmnožování a životnost létajících veverek

Ačkoli létající veverka je Červená knihajako ohrožený a vzácný druh. Zvíře se velmi dobře a aktivně reprodukuje. V průběhu roku je samice schopna vyprodukovat 4-5 mláďat.

To se může zdát jako poměrně velké číslo, ale většina dětí z různých důvodů nedosáhne puberty. Samice rodí své potomky asi 5 týdnů a hlavně na jaře v květnu až dubnu.

A po 2 měsících se veverky stanou dospělými, schopnými reprodukce. Délka života veverek je asi 9-13 let v zajetí a 6 let ve volné přírodě. V přírodě sovy, polární lišky a další dravá zvířata často loví toto zvíře s potěšením.

Kromě toho, že zvíře chápe, které produkty mohou být v prohlubni dlouhodobě skladovány a které nemohou plavat, je toto zvíře zajímavé i některými skutečnostmi. Během chladného období je létající veverka schopna vpustit do své dutiny ještě jednoho obyvatele, pokud tento obyvatel nemá své vlastní bydliště.

Tento typ vztahu je ve světě zvířat velmi vzácný, ne-li jediný. Pokud je stanoviště létající veverky blízko obytných budov nebo parků, může se zvíře usadit v ptačích budkách nebo na půdách.

READ
Složení, aplikační vlastnosti a druhy minerální omítky

Mladé létající veverky jsou velmi zvědavé, takže na jaře v lese můžete vidět tato roztomilá zvířátka sedící na stromě. Více dospělých jedinců se vyhýbá pozornosti a jejich činnost začíná v hluboké noci, daleko od zvědavých očí.

V roce 2010 Lotyši vyhlásili létavku obecnou zvířetem roku. Za svůj vzhled a postavení v Červené knize si tento titul zasloužila. Zdá se, že to je vše, co lze o tomto úžasném zvířeti říci. Níže je video, které ukazuje, jak veverka dělá své lety ze stromu na strom, je to velmi neobvyklé a zajímavé.

Zvláštnosti chovu létající veverky doma

Od dětství si létající veverka v zajetí zvyká na ruce a hlas toho, kdo ji krmí a stará se o ni. Doporučuje se brát miminka ve věku 5 týdnů, kdy již nejsou závislá na matce a mohou se sama najíst.

Bydlení pro létající veverku domácí

Vzhledem k tomu, že létající veverky preferují život na stromech ve volné přírodě, umělý domov musí splňovat jejich potřeby. Nejlepší je vybavit pro zvíře prostorný výběh, do kterého můžete umístit několik kmenů stromů.

Ve venkovních podmínkách se nedoporučuje šetřit místem; musíte létající veverce poskytnout příležitost k dlouhým skokům.

Pro jednu veverku v kleci je nutné přidělit plochu nejméně 1 m2.

Velmi důležité je připravit regály, pořídit kolo na běhání a vytvořit další podmínky pro pohyb – pokud létavka nedokáže vyčerpat zásoby přirozené energie, je malátná a pasivní.

Samostatně je třeba zajistit místa, kde si veverka schová zásoby – tento instinkt je zachován i u dobře krmeného zvířete.

Klec musí mít podestýlku z granulovaného dřeva nebo hoblin – bude se muset denně měnit.

Když je létající veverka držena v kleci, musí být „venčena“. To lze provést i v předem připravené místnosti. Na ulici veverka určitě uteče na strom a nebude možné ji vrátit domů. I když zvíře reaguje na své jméno v kleci, na svobodě na něj okamžitě zapomene. Chůze je proto organizována pouze na silném dlouhém postroji, pomocí kterého lze zvíře vrátit do rukou majitele.

Při správné péči se domácí létavci mohou dožít až 13 let.

Krmení létající veverky doma

Strava veverky by se měla složením co nejvíce blížit přírodním složkám. Veverky s radostí žerou mladé výhonky listnatých stromů, pupeny a semena.

Proteinová potrava je kompenzována přítomností larev, červů a brouků v nabídce zvířat (lze je zakoupit ve specializovaných prodejnách pro zvířata). Z produktů, které veverky v přirozeném prostředí neznají, jim můžete dopřát jablka, mrkev, dýni, dýně nebo banány.

Na vodu bude potřeba samostatná vzdálená miska na pití.

Létající veverky nejsou známé svou čistotou, takže po každém krmení (nebo alespoň denně) bude nutné klec vyčistit od zbytků potravy.

Co je zajímavého na veverce domácí?

Popularita cukrových kluzáků jako domácích mazlíčků je způsobena následujícími důvody.

  • Vačice je velmi zajímavé sledovat, zvláště pokud žijí ve skupině.
  • Milující, dobromyslný a vůbec ne pomstychtivý.
  • Veverka domácí se dobře snáší s ostatními domácími mazlíčky, jako jsou králíci, křečci, zajíčci a činčily. Kočky jsou ale nebezpečné pro vačice.
  • Cukrový kluzák je čistotné zvíře, které se o srst stará samo.
READ
5 triků pro pěstování sladkého hrášku a sklizeň více plodin za sezónu — AgroXXI

Existují nějaké nevýhody?

Jako každý živý tvor není létající veverka bez některých nevýhod.

  • Cukrová veverka je noční zvíře, takže může dělat hluk a překážet ve spánku.
  • Zvíře vykoná potřebu kdekoli, někdy přímo za běhu. Je nemožné vycvičit veverku, aby dělala svůj „obchod“ na určitém místě.
  • Samci označují území. Vůně je velmi perzistentní. To platí, pokud vypouštíte zvíře z klece.
  • Děti by neměly být svěřovány do péče létajících veverek. Zvíře může dítě kousnout nebo poškrábat, pokud neopatrně zvedne vačice.
  • Domácí kočky nebo velcí ptáci jsou pro veverky nebezpečné.
  • Vyvinout kompletní stravu pro vačice je poměrně obtížné.

Zajímavá fakta o létajících veverkách

Chování létající veverky zahrnuje mnoho jemností. Zkušení majitelé vědí, kolik problémů může zkomplikovat život zvířete i jeho majiteli:

  • Nejlepší je pořídit si pár létavek – ve společnosti vlastního druhu se veverka nudit nebude.
  • Zvířata jsou noční a začnou dělat hluk, právě když všichni v domácnosti jdou spát.
  • Někdy jsou biologické hodiny létajících veverek narozených v zajetí přestavěny a jejich rozvrh činnosti se shoduje s denní rutinou jejich majitele.
  • Zámky na klecích a výbězích musí být dostatečně pevné a složité, aby zabránily veverce uniknout.
  • Dětem se nedoporučuje manipulovat s létajícími veverkami, aby nedošlo k octu a náhodnému zranění zvířete.

Chovat poletující veverku v bytě je v poslední době módním trendem, ale rozvinout tento směr se nepodařilo. Nejčastěji se tato roztomilá zvířátka nedají vycvičit a rychle zapomínají dovednosti, které se naučili. Úplně ochočit létající veverku je nemožné. Vzhledem k jakékoli příležitosti mezi dobře živeným zajetím a svobodou si určitě vybere to druhé.

Péče o vačice

Nejprve se musíte rozhodnout pro klec. Její rozměry by měly být velké. Minimálně – 50 cm x 50 cm x 80 cm, kde délka a šířka se rovnají 50 a výška – 80.

Je nutné umístit domečky různých velikostí. Lze je zakoupit v obchodě nebo si je vyrobit svépomocí. Měly by viset nahoře na kleci. Doporučuje se také umístit na dno měkkou látku.

Je také nutné spustit do klece větve nebo háčky. Poletucha si o ně nabrousí zuby a drápy.

Klec by se měla čistit denně. Ale domečky lze čistit jednou za tři dny.

Poté, co si vačice zařídí domov, je čas začít s organizací jídla. Jídelníček těchto veverek se skládá převážně z rostlinné stravy. Hlavní procento konzumace tvoří ovoce. Je však třeba jim dávat i bílkovinnou stravu: müsli a mléčnou kaši. V jídelníčku poletušek je zahrnuta i zelenina: preferují okurky, cuketu, mrkev a zelí. Dále jim je třeba dávat živou potravu: zelené housenky, kobylky, larvy.

Jako dezert můžete nabídnout sušené ovoce, ořechy nebo med.

30.07.2012 Hlodavci Veverka Zoo

READ
Farmářský sloup: Jak dezinfikovat půdu na záhonech po sklizni | záležitosti ()

Poletucha obecná (lat. Pteromys volans), která se také nazývá poletucha a flytula, se vyskytuje v Rusku, Finsku a Koreji ve smíšených a listnatých lesích. Lze ji nalézt také v blízkosti lidských obydlí, kde s radostí osídlí ptačí budky a dutiny stromů v parcích.

Pravda, není tak snadné ji spatřit: maskovací tmavě šedé zbarvení s hnědými skvrnami ji spolehlivě skrývá mezi osikovými a olšovými háji. Břicho zvířete je světlé, téměř bílé, ocas je světle šedý s sotva znatelnou pěšinou, což mu také pomáhá rychle se „ztratit“ mezi větvemi stromů. Poletucha sestupuje na zem ještě méně často než její sestřenice, veverka obecná, a její stopy připomínají jednoduché veverčí stopy. Její přítomnost dokáže rozpoznat pouze zkušený milovník přírody – nedaleko od biotopu poletuchy se nacházejí „latríny“ – hromady trusu, které vypadají jako jasně žlutá mravenčí vejce.

Mezi předními a zadními nohami poletušky se nachází široká kožní membrána pokrytá chlupy, s jejíž pomocí dokáže krásně klouzat ze stromu na strom a urazit vzdálenost až 50-60 metrů. Od poletušky japonské se liší absencí membrány mezi zadními nohami a kořenem ocasu, což jí však nebrání v tom, aby zůstala zkušenou gymnastkou.

Toto hbité zvířátko má i další pomocné ústrojí. Například houževnaté drápy, které mu brání v pádu z větve, nebo malé zaoblené uši a zaoblenou hlavu, jejíž tvar mu pomáhá při letu.

Poletucha je malá: délka jejího těla je od 12 do 22 cm, ocas je asi 12 cm, tlapky jsou pouze 3-4 cm a ucho má 1,5-2 cm. Srst této veverky je hustá, lesklá a hedvábná, ale nemá žádnou komerční hodnotu, protože není příliš početná.

Poletucha je aktivní za soumraku a v noci – přes den z úkrytů vylézají pouze mladé a kojící samice. Mimochodem, pokud je na stromě více zvířat, pak se s největší pravděpodobností jedná o bratry a sestry ze stejného plodu. Poletuchy se obvykle usazují samy, ale někdy se o svůj domov mohou podělit s jedním nebo dvěma sousedy. Jsou to společenská a společenská zvířata, která nemají osobní teritorium, ale pouze obvyklé krmné cesty. Pouze samice mohou od svých mláďat odhánět nezvané hosty.

Poletuchy se živí pupeny různých listnatých stromů, špičkami výhonků, piniovými oříšky, mladým jehličím, jehnědami olše a břízy, houbami a bobulemi. V zimě neupadají do zimního spánku, i když za silných mrazů sedí ve svých dutinách a jedí předem připravenou potravu. A obecně se v chladném období z hbitých a obratných hlodavců, kteří milují akrobatické piruety, mění ve skutečné domácí mazlíčky.

První teplé paprsky slunce připomínají poletuškám potřebu pokračovat v rodové linii. Po pětitýdenní březosti samice porodí 2 až 4 slepá mláďata, která znovu získají zrak až po 2 týdnech. Ve věku 1,5 měsíce je zvědavost veverek donutí na krátkou dobu opustit hnízdo.

Doslova o pár dní později udělají své první plaché skoky a ve věku 50 dnů dospělé létající veverky již obratně klouzají. Možná je tato nová dovednost nutí považovat se za docela dospělé, takže okamžitě opouštějí hnízdo.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: