Je těžké si nevšimnout klidných pelikánů na pozadí jejich blízkých příbuzných – kormoránů, terejů, faetonů a fregatek. Na Východě se jim ve snaze zdůraznit úctu říká „baba-ptáci“, protože „baba“ je běžným uctivým oslovením starších.
Přečtěte si také
Vyznačují se impozantní velikostí
Předkové pelikánů se na Zemi objevili přibližně před 40–50 miliony let. Soudě podle zkamenělých pozůstatků předků pelikánů, onokrotalů, měli tito ptáci rozpětí křídel více než 5 m a jejich hmotnost podle odborníků dosahovala 40 kg. (Některé moderní druhy pelikánů mají rozpětí křídel více než 3 m, což z nich řadí mezi největší létající ptáky na světě. A tito ptáci také drží rekord v nejdelším zobáku – 47 cm.) Cca. vyd.)
Přečtěte si také
Většinu času tráví na vodě.
Rodina pelikánů (Pelecanidae) je malý. Je zastoupen osmi druhy, které žijí na všech kontinentech kromě Antarktidy. Pelikáni patří do řádu ploskonohých ptáků, kteří tráví většinu svého života na vodě. Tento název pochází z vnější podobnosti pelikánových nohou, jejichž všechny čtyři prsty jsou spojeny jednou blánou, s lopatkami vesel.
Na souši se zdají být velmi neohrabaní, ale na vodě se transformují, perfektně plavou a potápějí. Díky své hbitosti a mobilitě dokáží pelikáni ulovit obrovské množství ryb, což někdy vyvolává značné obavy i mezi ichtyology. Odhaduje se, že za 8 měsíců pouze jedna pelikánská rodina, složená z rodičů a dvou mláďat, sní asi 1000 kg ryb.
Dnes se počet pelikánů výrazně snížil. Důvodem je změna hydrologického režimu vodních útvarů, jejich znečištění chemikáliemi, což vede ke snížení počtu ryb, jediného zdroje potravy pro veslonôžky.
Přečtěte si také
Používají zobák a tašku jako síť.
Jedním z charakteristických rysů pelikánů je přítomnost obrovského zobáku a velkého kožního vaku pod ním. Mnozí věří, že ptáci v ní ukládají zásoby potravy jako v provázkovém sáčku. Ve skutečnosti pytel pelican slouží jako síť na chytání ryb. Při lovu ptáci široce otevírají zobáky a nabírají vodu. Pokud se tam dostane kořist, zakryjí si zobák, nakloní hlavu na stranu, vylijí vodu a teprve potom rybu spolknou.
Virtuózní schopnost pelikánů lovit ryby využívali lidé již od starověku. Rybáři k tomu brali ochočené ptáky na palubu lodi a vydávali se na moře lovit kořist. Pelikánovi se na krk nasazoval prsten, který mu umožňoval polykat pouze malé ryby, zatímco ty velké majitel vytahoval ze sítě zobákem.
Přečtěte si také
Mají pověst starostlivých rodičů.
V období páření mají pelikáni peří na hrudi, která se zbarvují do růžovo-červena. Jakmile to lidé viděli, spletli si toto zbarvení se skvrnami od krve. Tak vznikla dojemná legenda, že pelikáni, zachraňující děti před hladem, jim roztrhají hruď a krmí svá kuřátka masem. A přesto se právě díky této prastaré legendě stala podoba pelikána emblémem učitelů, jejichž povolání vyžaduje nedílnou oddanost svým žákům.
Pouze během období páření pelikáni zapomínají na slušnost. Aby potěšili své přítelkyně, samci kolem nich začnou kroužit, lehkovážně skákat a mávat křídly. Poté, co si páry vyberou partnera, začíná stavba hnízda. Samice kladou 2-3 vejce, inkubační doba trvá déle než měsíc.
Mláďata se rodí nahá a slepá. Během krmení rodiče chytí pelikána za hlavu, spustí ji hluboko do jícnu a napůl strávenou potravu vyvrhnou. V prvních dnech potřebují mláďata jíst pouze 30-40 g denně, ale do konce prvního měsíce života už potřebují asi kilogram potravy. S tak záviděníhodnou chutí k jídlu mláďata rychle rostou a do konce druhého měsíce se jejich hmotnost zvýší 100krát.
Než se jim úplně změní chmýří na peří, malí pelikáni opouštějí hnízdo a přesouvají se k vodě, kde se pod dohledem dospělých učí rybařit. Po zvládnutí vodního živlu se pelikáni začínají učit základům letové techniky.
Přečtěte si také

Tukani jsou ptáci žijící v tropickém pásmu amerického kontinentu. Od ostatních druhů ptáků je lze snadno odlišit poměrně velkým zobákem, jehož délka se téměř rovná délce jejich těla. Tito zajímaví ptáci představují řád „datlů“ a jsou považováni za největší z nich. Vyznačují se inteligencí, která naznačuje přítomnost inteligence, takže se snadno ochočují a dobře se cítí v umělém prostředí.
Tukan: popis ptáka
Tento pták se vyznačuje jasnými barvami v peří a relativně velkým zobákem. Zastupuje čeleď tukanů a je považován, i když vzdáleně, za příbuzného datla lesního.
Внешний вид

Tito ptáci by měli být klasifikováni jako velcí ptačí druhy, protože jejich délka dosahuje v průměru půl metru v závislosti na druhu a pohlaví.
Tělo ptáka se zdá být poměrně mohutné, oválného tvaru. Hlava je také poměrně velká, stejného oválného tvaru, posazená na silném a robustním krku, i když nelze říci, že by krk vynikal svou elegancí.
Zvláštností tukanů je, že mají poměrně velký zobák. Zároveň u některých druhů lze jeho délku srovnat s délkou těla, zatímco u jiných sotva dosahuje poloviny délky hlavy.
Oči těchto ptáků jsou poměrně velké, kulaté a poměrně výrazné. Odstín očí může být buď černý, nebo tmavě hnědý.
Ocas je charakterizován jako krátký, ale poměrně široký, s přítomností velkých černých nebo jiných barevných peří, ačkoli existují odrůdy s velmi dlouhými ocasy.
Rozpětí křídel těchto ptáků je takové, že je nelze nazvat dobrými letci. V hustých tropických lesích však nepotřebují jedinečné letové vlastnosti. Stačí jim létat z větve na větev nebo ze stromu na strom, i když si často musí sami hledat potravu, takže musí překonávat mnohem větší vzdálenosti.
Pokud jde o ptačí končetiny, jsou dostatečně silné, aby se ptáci drželi větví stromů, a mají modravý odstín. Malá mláďata mají na nohou mozoly, které jim umožňují zůstat v hnízdě po dlouhou dobu.
Peří ptáků je převážně černé s několika skvrnami různých odstínů. Zobák tohoto ptáka je neméně jasný, s až 5 různými odstíny.

Vícebarevné skvrny na těle tukana jsou uspořádány v následujícím pořadí:
- Hlavní barva peří je považována za uhlově černou. Horní část hlavy, včetně těla a ocasu ptáka, je zbarvena ve stejném tónu. Navzdory tomu existují druhy, jejichž hlavní barva peří je světlejší, blížící se kaštanové.
- Hrudník, oblast krku, včetně spodní části hlavy, jsou natřeny světlejšími a kontrastnějšími tóny, přičemž jsou přítomny bílé a žluté odstíny různé sytosti.
- Horní a spodní kryty ocasu jsou stejně jasné a jsou zbarveny bílou, červenou, oranžovou a dalšími kontrastními odstíny.
- Kolem očí se mohou vyskytovat také různé barvy, které kontrastují jak s obecným uhlově černým pozadím, tak se světlými vzory umístěnými na spodní části hlavy, hrudníku a krku.
- Téměř všechny druhy tukanů se vyznačují tím, že jejich nohy a drápy mají modrozelenou barvu.
- Barva očí je buď černá, nebo hnědá.
- Tenká kůže kolem očí je také zbarvena do jasných odstínů modré, světle modré, světle zelené, oranžové, žluté nebo načervenalé.
- Zbarvení zobáku se může také lišit v závislosti na druhu tukana. Pokud má pták černý zobák, pak i na něm můžete najít skvrny různých odstínů.
Zajímavý fakt! Tukani jsou svým způsobem krásní a zajímaví ptáci, a to i přes to, že mají mohutné tělo, velkou hlavu, krátký ocas a poměrně velký zobák. Jedinečnost druhu dotváří i jasné a rozmanité zbarvení peří.
Chování a životní styl

Tukani jsou často nazýváni „amazonskými klauny“ kvůli svému zářivému vzhledu a veselé povaze. Tukani tvoří malá hejna, někde kolem dvou desítek jedinců. Na začátku období rozmnožování vytvářejí páry a hejno opouštějí. Do hejna se vracejí i se svými potomky.
Tito ptáci se zpravidla snaží držet svých obvyklých míst a migrují pouze v extrémních případech. V takových případech tvoří větší hejna. Pokud několik malých skupin ptáků najde plodný strom, který jim může po dlouhou dobu poskytovat potravu, pak se na tomto stromě vytvoří a zůstanou, ale již jako velké hejno.
Tito ptáci jsou aktivní převážně ve dne, na zem přistávají jen zřídka. Nejraději se zdržují pod korunami stromů, kde je dostatek potravy a kam se predátoři těžko dostanou.
Většina tukanů vydává poměrně dost hluku, takže jejich křik je slyšet v tropickém lese na mnoho kilometrů. Zároveň si ptáci vzájemně nevymýšlejí vztahy, nejsou bojovníci, ale naopak se vyznačují přátelskostí a poslušností. Tito ptáci udržují mírumilovné vztahy se všemi členy hejna, bez ohledu na jejich počet, a v případě potřeby jsou vždy připraveni si navzájem pomoci.
Tukani mají několik velmi vtipných zvyků. Mohou si spolu hrát, skákat z větve na větev a poklepávat na ni zobákem. Poté nakloní hlavy na stranu a jako by naslouchali, co z nich vytéká. Po silných deštích s radostí cákají ve vodě, která se hromadí v rozvětvených větvích poměrně silných tropických stromů.
Vědci se dosud neshodli na tom, proč má tento pták tak velký zobák, zejména proto, že se s tak velkým zobákem necítí tak pohodlně, ale to se zdá jen lidem. Soudě podle chování ptáků se to vůbec nedá říct, protože jsou veselí a optimističtí, a to i přes velikost zobáku.
Zajímavé vědět! Navzdory své velikosti není zobák tukanů tak masivní, ale naopak velmi lehký, protože se skládá z velkého množství vnitřních dutin, což výrazně snižuje jeho hmotnost.
Díky přítomnosti takového zobáku si tukani sami zajišťují potravu a podle mnoha odborníků se zobák podílí na procesu termoregulace v tak obtížných podmínkách tropického klimatu. Pták dokáže hrozivě cvaknout zobákem, což ptákům pomáhá bránit se před nepřáteli a chránit jejich potomstvo.
V zajetí se tukani chovají velmi přátelsky. Jediným problémem je velikost klece. Klec pro tukana se často musí objednat nebo vyrobit ručně. V domácích podmínkách se tukani chovají ke svému majiteli mírumilovně a přátelsky. Tito ptáci jsou docela chytří a důvtipní, takže si na svého majitele připoutají.
Jak dlouho žijí tukani?

Tito ptáci jsou považováni za skutečné dlouhověky. Jejich životní cyklus se pohybuje mezi 20 a 50 lety, v závislosti na druhu a prostředí. Tukani, stejně jako mnoho jiných druhů ptáků, žijí v zajetí mnohem déle než ve volné přírodě.
sexuální dimorfismus
Pohlavní dimorfismus u tukanů není příliš jasně vyjádřen, protože ptáci opačného pohlaví mají téměř stejné zbarvení. Zároveň se jedinci mírně liší velikostí a tělesnou hmotností: samice jsou o něco menší a o něco lehčí. U některých odrůd mají samice také kratší zobák.





