Kam husy létají na podzim na zimu a proč je tento jev pro pozorovatele přírody tak fascinující

Před zakoupením vstupenky na atrakci si prosím přečtěte pravidla pro návštěvu atrakce, která jsou vyvěšena níže a přímo na atrakci. Provozní doba atrakcí se může měnit v závislosti na počasí.

Řád – Anseriformes
Čeleď – kachny (Anatidae)
Rod – husy (Anser) Husa běločelá (Anser albifrons)

Vzhled: Husy jsou středně velké, délka těla je 62-71,3 cm, rozpětí křídel je 138-142 cm, hmotnost je od 2 do 3,2 kg. Samice je o něco menší a lehčí než samec. Suchozemští ptáci – jsou častěji k vidění na souši než na vodě, ke které se létají pouze napít vody. Na zemi se raději zdržují v sušších oblastech, dobře chodí a umí rychle běhat. Celkové zbarvení dospělých jedinců je matně šedé. Na čele je bílá skvrna, začínající od zobáku, následovaná tmavě zbarveným peřím. Zbytek hlavy, krku, lopatek a prostor mezi nimi, stejně jako boky hrudníku, jsou hnědošedé se světlým okrajem peří. Hrudník a břicho jsou světle šedé s černými skvrnami. Letky jsou černohnědé s bílými kmínky. Zobák je dvoubarevný. V oblasti nosních dírek je narůžovělý, pod nimi a podél hřebene je žlutý s mírně oranžovým nádechem. Nohy žlutooranžové. Duhovka očí je tmavě hnědá. Chlupaté kuřátko je nahoře šedohnědé. Špičky křídel vpředu a jejich střed vzadu jsou světle žluté. Boky hlavy a spodek jsou šedobílé se žlutým povlakem. U mláďat se na temeni čela ani podél kořene horní čelisti nenachází bílé peří, naopak zde vystupuje černé nebo hnědočerné peří. Světle šedé břicho s pravidelně rozmístěnými šedými skvrnami. Zobák je žluto-šedé nebo šedavě-masové barvy. Nehet je zašedlý.

Plocha: Západní pobřeží Grónska, Island, vzácné na severu Skandinávského poloostrova, chybí na poloostrově Kola, běžné na Nové Zemi Husy z Evropy zimují v blízkosti Středozemního moře, Černého a Kaspického moře. Létá také do Střední Asie, Indie, Číny, Koreje a Japonska. Husa běločelá je nejpočetnější z arktických chovných hus. Vykazuje velkou flexibilitu při výběru hnízdních a potravních území, může využívat širokou škálu biotopů a existuje ve velmi široké škále stanovišť.

Питание: Husa běločelá je býložravý pták. Hlavní potravou jsou jemné zelené části bylinných rostlin. Při migraci kultivovanou krajinou se živí na polích. Jak jarní vody opadají a na loukách se objevují zelené rostliny, husy se začínají živit výhonky sveřepu a kostřavy. Na zimovištích ve stepích jihovýchodního Zakavkazska, kde se husy běločelé shromažďují během teplých zim ve velkém množství, jsou hlavní potravou zelené obiloviny a výhonky ozimé pšenice, které mohou způsobit značné škody na mokré nebo vlhké orné půdě .

READ
Lepení plastových a polypropylenových trubek pro vodovody | Stavební blog

Reprodukce: Začínají se rozmnožovat koncem června, začátkem července, kdy v tundře nastává teplé počasí. Brzy po příletu se dospělí ptáci rozdělí do párů a začnou se rozmnožovat, zatímco nedospělé a jednotlivé husy běločelé zůstávají v hejnech a potulují se tundrou po celou letní sezónu. Páry, které začaly stavět hnízdo, využívají ke své stavbě všelijaké vyvýšené body – pahorky, hlízy, kupy, obvykle zarostlé trávou. Tráva, pokud na zvoleném místě nějaká je, se rozdrtí, někdy se udělá malá prohlubeň a do ní se velkoryse umístí chmýří. Hnízda jsou roztroušená, daleko od sebe, někdy se nacházejí v blízkosti hnízd tundrových predátorů – sokola stěhovavého nebo káně huňaté. Zatímco samice inkubuje snůšku 4-7 vajec, samec hlídá hnízdo a okolí. Inkubace trvá 26-28 dní. O mláďata se starají oba rodiče. Koncem srpna již mohou mláďata létat. V této době se mladí i dospělí ptáci shromažďují ve velkých hejnech, aby na zimu odletěli.

Naši mazlíčci: Na podzim 2014 k nám z Krasnodaru dorazil pár hus běločelých – velmi mladá samice a dospělý samec. Vzhledem k tomu, že jsme již měli vlastního mladého samce, bylo rozhodnuto mladé jedince sjednotit pro další tvorbu párů. A tak se ptáčci po roce spřátelili a dělají všechno společně – jedí, plavou, spí. Možná nás tento pár brzy potěší kuřaty. Zajímavý fakt: Husy běločelé hnízdí pouze v tundře – od poloostrova Kanin a ostrovů Nová země až po Čukotku. Hejno hus letí v podobě klínu. Tato forma zdvojnásobuje dosah letu hejna. Když se vodící husa unaví, nastoupí na její místo jiná husa. Husy mají silná pouta s ostatními ve své skupině. Pokud husa onemocní nebo se zraní, může se z klínu vynořit několik dalších hus, které jí pomohou a ochrání ji. Pokud rodina hus běločelých zpozoruje nebezpečí, staří a mladí se plíží pryč, objímají se nízko u země nebo se nedaleko odběhnou a schovají se v trávě.

Husy patří k nejznámějším ptákům, kteří po celý rok podnikají dlouhé migrace. Jsou známé tím, že létají na velké vzdálenosti, jejich trasy se mohou táhnout až několik tisíc kilometrů. Ale kam husy letí na zimu? A jakou trasu si vybírají?

Představte si proud hus letících ve tvaru písmene V vysoko nad zemí. Tuto působivou podívanou lze vidět po celém světě. Zimní migrace je pro ptáky neuvěřitelně obtížná, zvláště když je špatné počasí a jejich obvyklé letové trasy jsou nepřístupné. Husy jsou však tak přizpůsobivé k přežití, že si pro zimování vybírají ty nejlepší trasy a místa.

READ
Jak správně zapnout plynový kotel

Husy raději létají na jih, aby se vyhnuly drsným zimním podmínkám a nedostatku potravy. Mohou létat na západ a východ, aby se dostaly do oblastí, kde snáze najdou potravu a úkryt. Jejich trasy závisí na počasí, dostupnosti potravy a dalších faktorech, které se mohou rok od roku měnit.

Celoročně v tuzemsku i v zahraničí

Husy stěhovavé nejraději tráví zimu v teplých zemích s mírným pásmem, jako je Španělsko, Itálie a Francie. Zde najdou dostatek potravy a míst k odpočinku. Některé husy si vybírají pobřeží, kde najdou hojnost vodních rostlin. Jiné dávají přednost horám, kde nacházejí potravu ve vysokých nadmořských výškách.

Zároveň existuje také značný počet hus, které zimují ve své domovské zemi. V Rusku a dalších zemích s tuhými zimami nacházejí husy vhodná zimoviště v lesích, bažinách a na březích řek. Zde mohou najít potravu v podobě vegetace a bezpečná místa k spánku a odpočinku.

Ať už husy létají do zámoří, nebo zůstávají ve své domovské zemi, jejich zimoviště je dobou, kdy odpočívají a nabírají sílu, než se na jaře vrátí na svá hnízdiště. Pro husy je zimování důležitým obdobím v jejich životě a vybírají si místa, kde najdou vše potřebné k přežití a rozmnožování.

Z chladnějších do teplejších míst

Migrační trasy hus závisí na různých faktorech. Tito ptáci mohou létat napříč kontinenty nebo přes nedotčené vnitrozemí. Vše závisí na povětrnostních podmínkách, dostupnosti potravy a vhodných místech pro odpočinek a krmení.

Nejběžnější možnosti trasy pro husy jsou:

Trasa Směr Délka letu
Skandinávie – Evropa Od severu k jihu 5-7 dny
Západní Sibiř – Čína Ze západu na východ 10-14 dny
Severní Amerika – Mexiko Od severozápadu k jihu 4-5 dny

Husy si pro migraci vybírají trasy, které minimalizují výdej energie a vyhýbají se zbytečným překážkám a nebezpečím. Snaží se využívat tepelné proudy a raději létají ve formacích, aby snížily odpor vzduchu. Husy se navíc často zastavují k odpočinku a krmení a vybírají si místa s dostatkem potravy.

Evropské letecké památky

Husy, které zimují v Evropě, podnikají na svých trasách dlouhé lety. Během těchto cest se orientují podle různých evropských orientačních bodů. Zde je několik z nich:

  • Údolí Rýna v Německu je slavná přírodní rezervace a oblíbená atrakce pro husy. Husy zde naleznou bohaté pastviny pro krmení a bezpečné prostředí pro odpočinek.
  • Další slavnou přírodní rezervací, která láká husy podél jejich trasy, je park Waldenswok v Nizozemsku. Mohou si zde užívat chráněné přírody a najít útočiště před chladným počasím.
  • Západní pobřeží Francie je oblíbenou destinací pro migrující husy, kde se mohou zastavit u oceánu a odpočinout si, než pokračují v cestě.
  • Malta je pro husy důležitou zastávkou na jejich středomořské migrační trase. Během pobytu na Maltě mohou husy načerpat síly a zdroje, než budou pokračovat v letu.
  • Delta Rýna v Nizozemsku je dalším oblíbeným lákadlem pro husy, kde naleznou bohaté vodní zdroje a ideální podmínky pro odpočinek a krmení.
READ
Měření odporu digitálním multimetrem

Evropské památky na migračních trasách hus jsou důležitou součástí jejich zimní cesty. Poskytují husám možnost odpočinout si, doplnit energetické zásoby a pokračovat v cestě v pohodlnějších podmínkách.

Let do Afriky přes Turecko a Izrael

Přelet přes Turecko je jednou ze strategicky nejdůležitějších etap pro husy migrující z Evropy do Afriky. Zde si husy mohou odpočinout, načerpat síly a doplnit zásoby potravy, než budou pokračovat v cestě. Důležitou výhodou Turecka je jeho geografická poloha, která umožňuje husám proletět zemí na cestě do jižních oblastí Afriky.

Izrael je také důležitým bodem pro migraci hus do Afriky. Země se nachází na migrační trase hus z Evropy do Afriky a nabízí jim jedinečné podmínky pro odpočinek a doplnění zásob potravy. Husy v Izraeli najdou hojnost potravy v různých vodních plochách a na polích, což významně přispívá k jejich přežití během dlouhého letu.

Let do Afriky přes Turecko a Izrael je pro husy strategicky důležitý, protože jim umožňuje ušetřit energii a doplnit si potřebné zásoby potravy před pokračováním v cestě. Takové zastávky poskytují husám zdroje potřebné k úspěšné migraci a zajišťují jejich přežití během zimních měsíců v Africe.

Východoasijská zimoviště hus

Jedním z takových míst je čínské pohoří Kunlun, které se nachází na východě Číny a je jednou z nejdůležitějších jezerních oblastí pro husy. Husy zde nacházejí potravu a vodu, aby přežily chladnou zimu.

Dalším oblíbeným místem je východní Sibiř. Husy zde nacházejí optimální podmínky pro zimování: dostatek potravy a teplé vodní plochy. Mnoho druhů hus si toto území vybírá k odpočinku a doplnění sil před jarní migrací.

Japonsko je také důležitým zimovištěm pro husy. Jeho četná jezera a rybníky lákají husy, které zde nacházejí dostatek potravy a vhodné podmínky k odpočinku.

Název místa umístění
Čínský Kunlun Východně od Číny
Východní Sibiř Rusko
Japonsko východní Asie

Studium východoasijských zimovišť hus je důležitou oblastí pro biology a ornitology. Ochrana těchto lokalit a jejich ekosystémů bude hrát důležitou roli v zachování populace hus a obohacení biodiverzity.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: