V XNUMX. století měla rostoucí lidská aktivita globální a často destruktivní dopad na přírodu. Pro ekosystémy Země je stále obtížnější vyrovnat se s tempem růstu antropogenního vlivu.
Mezi prvními, kteří nesou ránu, jsou divoká zvířata, jejichž počet je již malý. Snížení druhové diverzity živých organismů snižuje možnosti rozvoje planety na nulu a stává se hrozbou pro její existenci.
Pro kontrolu počtu druhů, které jsou v důsledku lidské činnosti nejzranitelnější, byly vytvořeny Červené knihy. Patří mezi ně zvířata, rostliny a ptáci, jejichž populace prošly masivním poklesem.
Existují červené knihy, a to jak pro jednotlivé regiony Ruska, tak v celoruském měřítku. Ve světové praxi je situace podobná.
- Druhy zvířat z Červené knihy Ruska
- Červený vlk
- Lední medvěd
- Kavkazská lesní kočka
- Manul
- Amurský tygr
- Levhart sněžný
- Lachtan
- Ruský desman
- Atlantský mrož
- šedé těsnění
- Przewalského kůň
- Kulan
- Sachalin pižmový jelen
- Dzeren
- Saiga
- Amur goral
- sibiřský kozorožec
- Narwhal
- Gorbach
- Tajmen obecný
- Druhy zvířat z Mezinárodní červené knihy
- Barmská opice tuponosá
- Sumatranský nosorožec
- kalifornské sviňuchy
- Proboscis blenny
- Batagur
- Saola
- Geometrické želvy
- senegalský lev
- Modrý papoušek
- bengálský tygr
- Kosman zlatý lev
- Vydra mořská
- Loggerhead mořská želva
- Malajské skleropágy
- Havran havajský
- Jelen Davidův
- Mexický vlk
- Antilopa šavlorohá
- Středoasijský leopard
Druhy zvířat z Červené knihy Ruska
Červená kniha Ruska zahrnuje 443 druhů zvířat, jejichž existenci hrozí vyhynutí. Dále se podíváme na nejvzácnější zástupce dnes existující fauny.
Červený vlk

Od roku 2001 byl červený vlk klasifikován jako „pravděpodobně vyhynulý druh“. Zvíře žije ve výškách 1500-2000 m nad mořem. Červení vlci jsou vysoce společenský druh. Vedou společenský způsob života. V příznivých podmínkách dosahují jejich hejna 15-20 jedinců. Navzdory přijatým ochranným opatřením však populace nadále klesá.
Lední medvěd

Celkový počet tohoto endemického druhu Arktidy nepřesahuje 9 000 jedinců. Kvůli znečištění ropou, lodní dopravou a klimatickým změnám se preferovaná stanoviště ledních medvědů zmenšují. To vede ke snížení dostupnosti potravy, poklesu porodnosti a přežití jedinců.
Kavkazská lesní kočka

Počet těchto koček se pohybuje v rozmezí 2-3 jedinců. Kavkazské lesní kočky obývají listnaté lesy, skalní výchozy a skalní místa. Odlesňování vedlo ke snížení biotopu i nabídky potravy v podobě myších hlodavců.
Manul

Pallasovy kočky obývají nížiny s mnoha roklemi a oblastmi členitého terénu. Kamenné ruiny a skalní pukliny slouží jako úkryty jednotlivcům. V Rusku žije asi 9 000 jedinců a jejich počet se snižuje kvůli orbě panenských pozemků a ložisek pro těžbu.
Amurský tygr

Stanoviště tygra amurského pokrývá jih Dálného východu země. Optimálním stanovištěm pro zvířata jsou jehličnaté-listnaté lesy. Podle údajů ze sčítání lidu se počet odhaduje na něco málo přes 600 jedinců. Díky ochranným opatřením byl však v Primorském území zaznamenán trend růstu populace.
Levhart sněžný

Sněžný leopard je jediným zástupcem rodu, který žije ve vysokohorských podmínkách. V současnosti zaujímá těžko dostupné horské oblasti na Sibiři. Hlavním omezujícím faktorem je špatná nabídka potravin v důsledku aktivní komerční produkce zvěře. Celkový počet jedinců nepřesahuje 200 jednotek.
Lachtan

Lachtan Steller, neboli lachtan severní, je neustále ubývajícím druhem. Zvířata obývají poloostrovy a mysy s rozvinutými mělkými vodami a uspořádávají z nich stálá hnízdiště. Současný počet lze odhadnout na 24 000 jedinců. Hlavním problémem tohoto druhu je komerční rybolov, který způsobuje snížení nabídky potravy.
Ruský desman

Pižmoň ruský, miniaturní hmyzožravé zvíře vedoucí polovodní životní styl, je jediným zástupcem svého rodu. V 21. století počet všech jedinců v Rusku nepřesahuje 10 000.
Atlantský mrož

Ledové podmínky jsou pro mrože nezbytné po většinu ročního cyklu. Zvířata vedou osamělý nomádský životní styl spojený s měnícími se povětrnostními podmínkami. Instalace plošin na těžbu ropy a rozvoj lodní dopravy vedou ke zmenšení ledových ploch.
šedé těsnění

Obývá Baltské moře a vody Kaliningradské a Leningradské oblasti. Zvířata prokazují připoutanost ke svým podestýlkám. Pokles počtu vyvolává nekontrolovaný rybolov a ničení ledové pokrývky.
Przewalského kůň

Typicky stepní druh, živící se listy a výhonky keřů. V současné době je světová populace 3 jedinců. Hlavními limitujícími faktory jsou vytlačování zvířat člověkem do oblastí, které nejsou optimální pro život.
Kulan

V roce 2001 byl tento druh klasifikován jako „vymřelý z přírody“. Na území Ruska kulani ve volné přírodě vyhynuli, několik jedinců se zachovalo ve velkých zoologických zahradách. Celosvětový počet se díky aktivitám ekologických organizací drží na 25 000 jednotlivcích.
Sachalin pižmový jelen

Jelen pižmový je jedinečný druh řádu artiodaktylů. Zvířata obývala území horské tajgy a živila se epifytickými lišejníky. Územní rozvoj vedl k mozaice okupovaného území. V roce 2000 bylo na světě 500-600 jedinců.
Dzeren

Gazela je druh, který tvoří obrovská stáda a žije na stepních pláních a nízkých horách. V Transbaikalii bylo možné obnovit populaci zvířat jejich umělým přesídlením v průběhu několika let.
Saiga

Pro biotopy saigy jsou typické pláně protkané polopouštěmi. Mobilita a tvorba velkých stád (až 200 jedinců) umožnila zachovat druh na úrovni 400 000 jedinců.
Amur goral

V Rusku zabírá nejsevernější část Primorského území a obývá horské uzly v horních tocích řek. Preferují strmé svahy, živí se bylinnými rostlinami. Tvoří rodiny několika jedinců. Do konce 90. let nepřesáhl počet 700-900 jedinců.
sibiřský kozorožec

Hlavní biotopy jsou terénní s výškovými rozdíly více než 1 km. Horské kozy žijí v malých skupinách po 2-5 zvířatech. Živí se suchovzdornými rostlinnými druhy, spočívajícími na hřebenech a skalách s dobrou viditelností.
Kuna (108 fotografií): co je to za zvíře, jak vypadá, stanoviště, čím se živí, jak dlouho žije, způsob života
Narwhal

Zvířata se drží unášeného ledu a vyhýbají se oblastem s výraznou hloubkou. Při hledání potravy se potápí do hloubky 1,5 km. Stav populace se do roku 2015 stabilizoval na úrovni 110 000 jedinců.
Gorbach

V ruských vodách se vyskytuje v Barentsově a Čukotském moři – krmných a rozmnožovacích místech. Mohou být nalezeny samostatně nebo v malých skupinách. V období lovu velryb byl tento druh prakticky vyhuben.
Tajmen obecný

Jedná se o sladkovodní druh ryb. Taimen žije v řekách s rychlými proudy. Dospělý jedinec dorůstá až 1,5 m a váží více než 60 kg. Tento druh prakticky vymizel kvůli nelegálnímu rybolovu a znečištění horských řek.
Druhy zvířat z Mezinárodní červené knihy
Barmská opice tuponosá

Navzdory skutečnosti, že druh byl objeven teprve v roce 2010, je již na pokraji vyhynutí. Populace druhu se odhaduje na přibližně 300 jedinců. Hlavním problémem zachování druhu je ničení biotopů.
Sumatranský nosorožec

Na rozdíl od jiných druhů je tělo nosorožce sumaterského pokryto srstí. Podle údajů z roku 2015 zbylo na světě 80 jedinců. Pokles populace byl způsoben pytláctvím rohů. Ze kterého připravovali to, co bylo považováno za zázračné léky na mnoho nemocí.
kalifornské sviňuchy

Kytovec, měřící ne více než 150 cm, žije výhradně na severu Kalifornského zálivu. Zvířata se pohybují pomalu a živí se malými druhy ryb. Do roku 2019 zbylo na světě pouze 9 jedinců.
Proboscis blenny

Proboscis blenny je druh savce, který žije výhradně v Africe. Zvířata žijí v hustých lesích. Hmyz hledají v zemi tenkým proboscis a olizují je.
Batagur

Jedná se o největší sladkovodní želvy. Jejich hmotnost dosahuje 30 kg, krunýř dorůstá až 75 cm.Druh žije na březích mangrovových lesů. Počet se snižuje kvůli ničení snůšek varany, vydrami a divokými psy.
Saola

Druh byl objeven v roce 1992 ve Vietnamu a Laosu. Saola obývá neprostupné tropické pralesy, lepí se na vodní plochy. Podle hrubých odhadů zbývá na světě několik stovek jedinců.
Geometrické želvy

Přirozeným prostředím želvy geometrické jsou pobřežní nížiny jihozápadní Afriky. Počet zvířat v rezervacích se udržuje na 2-4 000 jedincích.
senegalský lev

Lvi senegalští obývají území západní Afriky. Zástupci tohoto druhu jsou kompaktnější než jejich afričtí příbuzní. Zvířata tvoří malé chlouby. Do roku 2004 bylo ve volné přírodě napočítáno pouze 1300 jedinců.

Lorises jsou primáti a mají jedinečné jedové žlázy. Lori jsou noční, živí se hmyzem, pryskyřicí a mladými výhonky rostlin. V důsledku ničení přírodního prostředí přežilo v přírodě několik desítek tisíc jedinců.
Modrý papoušek

Modrí arové kvůli kácení pralesů z přírody úplně zmizeli. V zajetí se tento druh dochoval v soukromých sbírkách. A celkový počet jedinců v roce 2019 byl 160 ptáků.
bengálský tygr

Bengálští tygři okupují území Indie, Nepálu a Bangladéše. Za posledních 20 let se podařilo zastavit pokles populace. V roce 2019 bylo na světě 2900 jedinců.
Kosman zlatý lev

V přírodě přežilo asi 3500 jedinců. Tento druh byl však úspěšně chován v zajetí. Jejich neobvyklý vzhled a kompaktní velikost (délka těla ne více než 25 cm) umožňují chovat primáty jako domácí mazlíčky.
Vydra mořská

Mořské vydry neboli mořské vydry jsou poměrně velká zvířata. Dosahují hmotnosti 27 kg, s délkou těla až 140 cm.Vlivem masového vyhlazování v 18. století zbylo na začátku 20. století na světě pouze 2000 jedinců.
Loggerhead mořská želva
Dospělý jedinec dosahuje 200 kg, s délkou těla 70-95 cm.Druh obývá vody Tichého, Indického a Atlantského oceánu. Želví vejce byla považována za pochoutku, a proto populace klesla na 15 000 jedinců.
Malajské skleropágy

Ryba se vyskytuje v pomalu se pohybujících vodách v jihovýchodní Asii. Vede dravý životní styl, tahá ptáky a drobné savce do vody z větví.
Havran havajský

Vrána havajská zmizela z volné přírody s rozšířením zemědělství na Havaj v 19. století. Ptáci byli považováni za škůdce a byli hromadně vyhubeni. V roce 2009 zůstalo v rezervách pouze 56 jedinců.
Jelen Davidův

Jedná se o dnes nejvzácnější druh jelena. Jeho přirozená populace byla zcela zničena a pracuje se na návratu zvířat ze zoologických zahrad do volné přírody.
Mexický vlk

Poslední divoký zástupce mexických vlků byl zničen v roce 1960. Od té doby se druh vyskytuje pouze v zajetí.
Antilopa šavlorohá

Oryx je velký druh antilopy. Hmotnost jedince dosahuje 200 kg s výškou v kohoutku 1 m. Druh je známý svými dlouhými rohy, jejichž délka přesahuje 100 cm.V přirozeném prostředí došlo k likvidaci oryxů. V roce 2017 se však ve vypuštěném stádu narodilo první mládě.
Středoasijský leopard

Středoasijští leopardi jsou jedním z největších zástupců koček. Jejich délka těla přesahuje 1,5 m a jejich hmotnost dosahuje 50 kg. V přírodních podmínkách zůstalo asi 1500 jedinců a několik desítek v zajetí. První potomci narození v zajetí byli získáni v roce 2016 v národním parku Soči.
Červená kniha není jen sbírka druhů. Toto je bezútěšný seznam živočišných druhů, které je třeba respektovat. Každé jméno v Červené knize je druh, kterému hrozí vyhynutí nebo již zmizel.
Každý by měl pochopit, že by se mělo udělat vše, co je v jeho silách, aby se seznam neprodlužoval. Vždyť právě druhová rozmanitost naší planety je největší hodnotou našeho světa.
„Červená kniha Ruska“ je komentovaný seznam nejvzácnějších zvířat a rostlin na Zemi, kterým hrozí vyhynutí. Zde se dozvíte o některých z nejvzácnějších zvířat uvedených v Červené knize Ruska, která by měla být chráněna a věnovat jim zvláštní pozornost. A pro ochranu některých jedinců je prostě nutné některé jedince odstranit do nejbezpečnějších ochranných pásem, svatyní nebo rezervací. k tomu ale potřebujete Licenci na vývoz zvířat a rostlin, kterou vám pomůže získat společnost MinPromTest, certifikační a licenční centrum.
Vzácná a ohrožená zvířata Ruska: Červený nebo horský vlk
knihy Ruska” width=”1024″ height=”683″/>
Tento zástupce zvířecího světa má tělo dlouhé až 1 metr a může vážit od 12 do 21 kg. Navenek si ho lze splést s liškou, a to je právě jeden z hlavních důvodů jeho vyhynutí. Lovci, kteří o zvířatech něco málo vědí, střílejí horské vlky ve velkém. Pozornost lidí upoutal svou nadýchanou srstí, která má nádhernou jasně červenou barvu. Za zmínku také stojí, že jeho ocas se mírně liší od liščího, má černou špičku. Stanovištěm tohoto vlka je Dálný východ, Čína a Mongolsko.
Nejvzácnější zvířata v Rusku: Kůň Převalského
Na Zemi zbyly jen asi dva tisíce zástupců tohoto druhu. Již v roce 1970 tato zvířata v přirozeném prostředí chyběla. Kůň Převalského je uveden v Červené knize Ruské federace a Mezinárodní červené knize. Zajímavostí je, že v rámci experimentálního projektu bylo na počátku 1990. let několik jedinců vypuštěno do volné přírody, a to nejen někde, ale do uzavřené zóny jaderné elektrárny Černobyl. Tam se začali množit a nyní je v pásmu asi sto jedinců.V roce 2015 přiletělo z Francie do oblasti Orenburgu 6 jedinců vzácného druhu – koní Převalského. Zajímavé je, že mělo dorazit celkem 10 koní, ale 4 z nich transportu odolali. Tyto osoby byly do Ruska poskytnuty zcela zdarma. Speciálně pro umístění těchto koní v regionu Orenburg v okresech Beljajevskij a Akbulakskij byla na území bývalého vojenského cvičiště vybavena přírodní rezervace Orenburgskij. Oblast, kde byli koně umístěni, se nazývá „Předuralská step“, její rozloha je asi 16 000 hektarů. Koně dorazili v říjnu 2015, úspěšně přežili chladnou a zasněženou zimu 2015-2016, jak sami pracovníci rezervy poznamenali, pro tato zvířata silný mráz a studený vítr nejsou děsivé, pokud mají dostatek potravy.
Vzácné druhy zvířat Ruska: Amur goral
Tento poddruh horské kozy žije v Primorském území. Goral amurský typicky žije a pohybuje se v malých skupinách 6–8 jedinců. V Rusku žije asi 700 jedinců. Za zmínku stojí, že na Tibetské náhorní plošině a v Himalájích se vyskytuje druh podobný goralovi amurskému, gorálci amurští žijí na území Ruska Chabarovsk a Primorsky, v severovýchodní části Číny a na Korejském poloostrově. Většina současného areálu je součástí státních rezerv Sikhote-Alin a Sudzukhinsky. Obývají horské lesy a žijí v malých skupinách mezi strmými útesy, střídajícími se se skalnatými oblastmi porostlými dřevinnou vegetací a přilehlými svahy kopců.
Charakteristickým znakem amurských goralů je jejich pomalost a zvláštní přilnavost k jejich teritoriálním oblastem, jejichž hranice vyznačují zvláštními pachovými sekrety z mezikopytních žláz. V létě, kdy je kolem dostatek potravy, jsou místa, kde žijí zvířata, velmi malá – 500–650 kroků napříč. Zvířata tam zůstávají v oddělených rodinách, v nichž nikdy nedochází ke konfliktům, a neustále se pohybují po stejných trasách a prošlapávají bezpečné cesty.
Zvířata v Červené knize Ruska (foto): DzerenMalá, štíhlá, lehkonohá antilopa. Výška samců je do 85 cm a hmotnost kolem 40 kg, černé duté rohy, žlutookrová barva srsti. Samice dosahují výšky až 75 cm a hmotnosti až 30 kg. Tyto antilopy jsou typickými obyvateli stepí a pouští, dříve se vyskytovaly na jihu pohoří Altaj, ale byly odtud vytlačeny aktivním osídlením těchto míst lidmi. V současné době žije na územích asi milion gazel Ruska, Mongolska a Číny. V Rusku je jich přitom extrémně málo. To vše je způsobeno lidskou činností, která aktivně napadá jejich přirozené prostředí. A situaci samozřejmě komplikují pytláci, kteří loví antilopy, někdy i pro zábavu. Ubohé zvíře není schopno konkurovat moderním džípům, které používají pytláci. Umírá nejen od kulek, ale i pod koly aut.
Přirozenými nepřáteli gazel jsou predátoři. Například je loví stejní vlci a rysi. Mladá zvířata zabíjejí lišky a dravci.
Zvířata v Červené knize Ruska (foto): Západní kavkazský tur nebo kavkazská horská koza
Tur západokavkazský žije v pohoří Kavkaz, jmenovitě podél rusko-gruzínské hranice. V Červené knize Ruska byl zaznamenán „díky“ lidské činnosti a také díky páření s východokavkazským turem. Mezi těmito druhy je velmi málo rozdílů, proto, když mluvíme o obou, jsou obvykle nazývány stejně – kavkazský tur. Oba tyto druhy však mají také další jména. Východokavkazský druh je tedy dagestánský tur a západokavkazský druh se také nazývá kuban tur nebo Severtsovův tur (pojmenovaný po výzkumníkovi, který toto zvíře studoval).
Hlavním rozdílem mezi těmito horskými kozami jsou rohy, přesněji řečeno jejich tvar. Dagestánské rohy jsou velmi podobné beranům, jsou více zakřivené, vypadají tlustě a mohutně. Co se týče Kubana, jeho rohy jsou šavlovité a vypadají elegantněji.V přírodě přežilo podle různých zdrojů jen 10 až 16 tisíc jedinců. Dnes je prohlídka uvedena v Červené knize Mezinárodní unie pro ochranu přírody. Existují však některé nuance, které je třeba objasnit. Faktem je, že tato organizace zařadila oba druhy zubrů na seznam chráněných živočichů. Západokavkazský je však v Červené knize zařazen do kategorie „ohrožený“, ale východokavkazský patří do kategorie „blízko ohrožený“. Křížení těchto dvou druhů také představuje nebezpečí vyhynutí. Zvířata moc nechápou, že patří k různým druhům, a proto se v důsledku takových „setkání“ rodí hybridní jedinci, kteří nemohou porodit potomky, což je další důvod postupného poklesu populace. A tady je to turné po Dagestánu:
Zvířata v Červené knize Ruska (foto): Horské ovce (argali, argali)Argali je zdaleka největším zástupcem patřícím do kategorie divokých ovcí. Latinské druhové jméno ammon sleduje jméno boha Amona. Není to tak dávno, co se argali vyskytovali ve velkém množství v západním a středním Tien Shan, Dzhugar Alatau a jižním Altaji. Za posledních 40 let se počet argali výrazně snížil. Hlavním viníkem této situace byl jako obvykle člověk. Díky rozvoji horských a pouštních oblastí a také barbarskému lovu argali v mnoha oblastech zcela vymizeli a ve zbytku se jejich počet výrazně snížil.V říjnu až listopadu dochází mezi argali k páření. Samice nosí potomstvo asi šest měsíců. Jehňata se rodí v dubnu až květnu. Obvykle se rodí jedno, zřídka dvě jehňata. Argali žije 10-12 let. Argali často umírají v lavinách a během dlouhých, krutých zim. Zvláště mnoho argali zemřelo na Kazašské vysočině v letech 1968-1969. V současné době jsou argali pod ochranou, jsou uvedeny v Červené knize. Vědci tvrdí, že za posledních několik let došlo k mírnému nárůstu populace argali.
Zvířata v Červené knize Ruska (foto): Jelen SikaNa začátku minulého století jelen sika téměř zmizel z povrchu zemského. Zabili ho pro chutné maso, originální kůži, ale především pro jeho mladé sametové parohy (parohy), na jejichž základě se vyráběly zázračné lektvary.V Rusku žijí jeleni sika na Dálném východě v listnatých lesích bohatých na podrost, preferují dub plantáže, kde ochotně krmí žaludy a v zimě je vytahují zpod sněhu. V létě jedí různé trávy, stejně jako listy stromů a keřů. Na mořském pobřeží Primorye sbírají mořské řasy, kraby a ryby vyplavené vlnami.
Jeleni sika se stávají obětí vlků zejména na jaře, kdy jsou oslabení zimováním a nemohou rychle běhat. Je mnohem méně pravděpodobné, že zemřou na leopardy. Novorozená srnčata napadají lišky, mývalové, někdy i harza, rys, tygr a medvěd.
Přirozený výskyt jelenů sika v Rusku je omezen na jižní Primorye, kde jejich celkový počet nepřesahuje 1000 zvířat. Podléhají ochraně prováděné přírodní rezervací Suzukinsky.
Mladé neosifikované paroží – paroží – jelena sika se používá k přípravě posilující léčivé drogy – pantokrinu.
Počínaje rokem 1937 byli jeleni sika vypouštěni k aklimatizaci v různých oblastech evropské části Ruska (Ural, Kavkaz). V těchto oblastech jejich počet v současnosti přesahuje 10 tisíc zvířat. Kromě toho je ve speciálních parožích chovech sobů více než 35 tisíc zvířat.
Zvířata z Červené knihy Ruska: Atlantský mrož
Stanovištěm tohoto vzácného druhu je Barentsovo a Karské moře. Dospělý může dosáhnout délky 4 metrů a hmotnost atlantického mrože může být asi jeden a půl tuny. Stojí za zmínku, že v polovině dvacátého století byl tento druh téměř úplně vyhuben. Dnes je díky úsilí specialistů zaznamenán mírný nárůst populace, i když přesné číslo stále nelze říci, protože bez speciálního vybavení je extrémně obtížné dostat se do hnízdišť těchto zástupců zvířecího světa. Vědci z přírodní rezervace Kronotsky na Kamčatce oznámili vědeckou senzaci: poprvé od roku 1852 ve zvláště chráněné oblasti poblíž mysu Kozlov zaznamenaly kamery pro sledování lachtanů dva mrože – samici a mládě. Jak v roce 2013 uvedla tisková služba přírodní rezervace Kronotskij, v posledních letech nezůstalo na území Kamčatky jediné hnízdiště mrože a samice s mláďaty vědci v regionu neviděli ani v XNUMX. století.
Podle jednoho z předpokladů vědců se zvířata dostala tak daleko na jih při hledání potravy. Důvodem putování mrožů byla s největší pravděpodobností změna klimatu a v důsledku toho mizení plovoucího ledu v oblastech jejich letních stanovišť. Nejbližší pacifické hnízdiště mrožů je v zálivu Anadyr. S největší pravděpodobností odtud matka a dítě odpluly do přírodní rezervace Kronotsky.
Jaká zvířata jsou v Červené knize Ruska: Steller lachtan
Tento 3 metry dlouhý tuleň ušatý žije na Kurilských a Velitelských ostrovech a také na Kamčatce a Aljašce. Dospělý samec může dosáhnout délky až 3 metry a hmotnosti až XNUMX tuny, lachtanům Stellerovým hrozí vyhynutí. Žijí na území od Kurilských ostrovů po centrální Kalifornii. Místem jejich rozšíření jsou také Okhotské moře, Kamčatka, Sachalin, Velitelské ostrovy, Aleutské ostrovy, Aljaška a pobřeží Severní Ameriky. Během posledních desetiletí se populace lachtanů výrazně snížila. Přesný důvod vyhynutí druhu ale odborníci nedokážou pojmenovat. Mnozí jsou toho názoru, že za to může životní prostředí. Jiní se domnívají, že hlavním důvodem poklesu populace jsou kosatky, které nemilosrdně loví lachtany. Existuje také názor, že kvůli masivnímu úlovku sledě a tresky jsou lachtani ponecháni bez hlavního zdroje potravy. Nejkritičtější situace je na Aljašce, a to i přesto, že střílení lachtanů severních je přísně zakázáno.
Ohrožený druh v Rusku: Delfín bělolící
Stejně jako tělo lachtana může tělo tohoto zvířete dosáhnout délky 3 metrů. Delfín krátkohlavý se vyznačuje černými boky a ploutvemi. Setkat se s ním můžete v Baltském a Barentsově moři Delfíni bělolící jsou proslulí svou hravou povahou. Milují vyskakovat z vody a když se ve vzduchu převrátí, narazí do vody a vytvoří miliony šplouchnutí. V podmořském světě nezbedná stvoření milují pronásledování řas. Celkový počet této skupiny delfínů není znám a jejich zvyky byly také málo prozkoumány. Předpokládá se, že průměrný delfín bílý se dožívá 30–40 let. Jediným přirozeným nepřítelem tohoto silného a rychlého plavce je kosatka. Nejvíce však tato zvířata trpí znečištěním životního prostředí a rybářským náčiním, do kterého jedinci náhodně spadnou, protože nepředstavují žádnou komerční hodnotu. Poměrně časté případy usychání delfínů bělolících byly zaznamenány na březích Velké Británie, Holandska a Německa. Důvody, proč se zvířata vyplavují na břeh, jsou také málo známé. Jedním z těchto důvodů jsou kosterní onemocnění a ulcerózní léze.
Ohrožená zvířata z Červené knihy Ruska: Dálný východ (Amur) leopard
V Rusku se tento kriticky ohrožený druh vyskytuje v Primorském území. Několik dalších jedinců lze nalézt v severovýchodní Číně a na Korejském poloostrově. Za zmínku stojí, že v roce 2013 v jihozápadním Primorye dokázali odborníci na základě stop spočítat 49 levhartů z Dálného východu. Toto zvíře je přísně chráněno v Číně, kde za jeho zabití hrozí trest smrti. Levhart amurský se stal kriticky ohroženým druhem především kvůli pytláctví.
Vzácná zvířata z Červené knihy Ruska: Asijský gepard
Dříve ji bylo možné nalézt na rozsáhlém území, které sahalo od Arabského moře až po údolí řeky Syrdarja. Dnes v přírodě žije jen asi 10 jedinců tohoto vzácného druhu a ve všech zoologických zahradách na světě lze napočítat 23 zástupců asijského geparda.
Zvířata v Červené knize Ruska (foto): Pallas cat (Pallas cat)Divoká kočka s velmi nadýchanou a dlouhou srstí – na centimetr čtvereční těla připadá až 9000 XNUMX chlupů! Vyskytuje se v Tyvě, Altajské republice a Transbaikalii. Manul je od přírody neuvěřitelně pomalá a nemotorná divoká kočka: prostě neumí běhat. Životní styl divoké krásy je osamělý a sedavý. Zvířata žijí, každé na svém území, a okamžitě zaženou potulného souseda. Pallasova kočka loví hlavně v noci nebo brzy ráno a přes den nejraději spí ve štěrbinách nebo norách. Hlavní potravou této divoké kočky jsou hlodavci, ale nevadí jí jíst malého gophera, ptáka nebo zajíce. V létě Pallasova kočka chytá hmyz.
Hlavní hrozbou pro kočku Pallas je zničení jejich přirozeného prostředí. Jejich vývoj negativně ovlivňuje i pastva, pytláctví, útoky divokých psů. S obcházením nejrůznějších zákazů se dnes stále obchoduje jak s palčáky, tak s kožichy vyrobenými ze srsti tohoto vzácného zvířete.
Ohrožená zvířata Ruska: Amurský tygr
První věc, která se mnohým vybaví, když se řekne nejvzácnější zvířata v Rusku, je tygr amurský. Tento nejsevernější tygr je nejen neuvěřitelně vzácný druh, ale také velmi krásný – na jeho břiše je pěticentimetrová vrstva tuku, která zvíře chrání před mrazem.
Plch lesní je oficiálně uveden v Červené knize některých regionů Ruské federace. Jedná se o regiony Kursk, Oryol, Tambov a Lipetsk. Na mezinárodní úrovni je tento druh chráněn Vídeňskou úmluvou. Je také uveden na Červeném seznamu IUCN.
Sněžný leopard (Irbis)
Další predátor uvedený v Červené knize Ruska. Stanovištěm sněžného leoparda jsou horské oblasti Střední Asie. Právě kvůli životu v těžko dostupném a drsném prostředí si toto zvíře stále uchovalo zápis v seznamu zvířat existujících na naší planetě, i když jsou již vzácná.To je jen několik obyvatel přírodních společenstev, jejichž existence je ohrožena.





