Zajímavosti o slonech. Jak dlouho se slon dožívá ve volné přírodě.

Slon je největším suchozemským savcem. Dnes existují tři druhy těchto zvířat: slon indický, slon africký savanní a slon africký lesní. Maximální zaznamenaná hmotnost slona je 12 240 kg, zatímco průměrná tělesná hmotnost těchto zvířat je asi 5 tun. Jaké další zajímavosti o slonech znáte? Chcete se o těchto zvířatech dozvědět více? Pak čtěte dál. Jak dlouho se slon dožívá? Délka života slona je ovlivněna jeho prostředím. Ve volné přírodě se zvířata neustále potýkají s nebezpečím, zejména se suchem a pytláky, kteří slony zabíjejí kvůli jejich cenným klům. Do 8–10 let se mladí sloni nemohou sami bránit a pokud jim zemře matka, uhynou na následky predátorů. Jak dlouho se slon dožívá ve volné přírodě? Průměrná délka života slona je 60 až 70 let.

Zároveň se mezi zvířaty žijícími v zajetí nacházejí i dlouhověcí jedinci. Nejstarší slon jménem Lin Wang se dožil 86 let (1917-2003). Účastnil se druhé čínsko-japonské války, poté se podílel na stavbě památníků, vystupoval v cirkuse, ale většinu života prožil v zoologické zahradě v Tchaj-peji na Tchaj-wanu. Lin Wang byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako slon, který žil v zajetí nejdéle.

Jak dlouho trvá březost slonice? Je zajímavé, že samice slonice je schopna otěhotnět pouze několik dní v roce, a to i přesto, že páření mezi zvířaty může probíhat po celý rok. Dalším překvapivým faktem je, jak dlouho trvá březost slonice. V tomto ohledu jsou velcí savci rekordmany mezi všemi zvířaty na Zemi. Březost samice trvá 22 měsíců, tedy téměř 2 roky.

Po tomto období se narodí slůně, které lze jen stěží nazvat malým. Hmotnost slůněte je 120 kg. Porod obvykle probíhá bez komplikací. Mláďata se rodí slepá a často cucají svůj chobot, jako si člověk cucá palec. Ale bez ohledu na to, jak silné se slůně narodí, je to poměrně bezmocné zvíře, které potřebuje ochranu před predátory. Teprve v 15 letech se zvíře stává dospělým a může založit vlastní rodinu. Kolik slonice sní? V jeho přirozeném prostředí zahrnuje sloní strava listy a trávu, které obsahují vysoké procento vlhkosti. V závislosti na období sucha a dešťů může také jíst kůru a plody různých stromů a keřů. Vzhledem k velikosti zvířete není divu, kolik slonice sní. Navíc na to stráví až 16 hodin. Denně zvíře sní 45 až 450 kg rostlinné potravy, v průměru asi 300 kg.

READ
Zimostráz - fotografie rostliny, výsadba a péče v otevřeném terénu

Tolik sloni sní ve volné přírodě. V zajetí jejich strava zahrnuje seno (30 kg), mrkev (10 kg) a chléb (5-10 kg). Mohou jim také podávat obilí a různé minerální a vitamínové komplexy, aby doplnily nedostatek živin. Sloni vypijí asi 100-300 litrů denně. Pokud zvíře začne pít více, obvykle to naznačuje nějakou nemoc. Při tuberkulóze může slon vypít až 600 litrů vody denně. Chobot, kly a uši Co je známo o sloním chobotu? Uveďme si několik zajímavých faktů o tomto orgánu: chobot je součástí slonova nosu, ale nemá nosní kost; dlouhý a pružný chobot se skládá ze 150 tisíc různých svalů, které ho ovládají; s pomocí chobotu může slon najednou nasát až 1 litrů vody a poté ji poslat do tlamy; Sloní chobot slouží pouze k nabírání vody, ale ne k pití (pokud by se jím pokusili napít, způsobilo by to stejný kašlací reflex jako u lidí); S pomocí chobotu může slon zvednout až 8 tun potravy; délka chobotu je asi 350 cm; díky chobotu mohou sloni snadno plavat přes hluboké řeky – tento orgán slouží jako vestavěná kyslíková trubice, jejíž špičku drží nad vodou, zatímco jejich tělo je zcela ponořeno v řece.

Sloni používají k hrabání a zvedání těžkých předmětů nejen choboty, ale i kly. Délka klů afrického slona může dosáhnout 2,5 m a jejich hmotnost je 100 kg. Při spánku si starý slon klade kly na větve stromů nebo keřů, zatímco v zajetí je dává do otvorů mříže nebo je opírá o zeď. Jedno sloní ucho váží 85 kg. Tato část jejich těla je vynikajícím termoregulátorem. Když teplota vzduchu dosáhne 40 °C a zvířeti je horko, aktivně třepoce ušima jako vrtulemi. V dešti a silném větru slon naopak tiskne uši pevně k hlavě. Bojí se sloni myší? Tvrzení, že se sloni bojí myší, se objevilo ve starověku díky římskému filozofovi Pliniovi Staršímu. V jednom ze svých děl napsal, že sloni se více bojí myší a krys než jiných zvířat.

Moderní vědci objev svého „kolegy“ zcela vyvrátili. Jejich výzkum prokázal, že slon a myš by mohli klidně žít vedle sebe, nebýt jednoho „ale“. Faktem je, že slon, jako pomalé zvíře, je drážděn jakýmikoli náhlými pohyby ve svém směru. I když pes jen tak běží nebo had rychle plazí, velmi ho to znepokojí. Pokud slonovi ukážete myš, která vám klidně sedí na ruce, nijak na ni nereaguje, a pokud mu vleze do chobotu, slon ji jednoduše prudkým pohybem vytřese.

READ
Jak umístit mladá kuřata se starými

Vědci tak dokázali, že tvrzení, že se sloni bojí myší, je jen mýtus. Chytrá zvířata Sloni mají sebeuvědomění a dokáží rozlišit svůj odraz v zrcadle, stejně jako delfíni a některé druhy opic. Zvířata patří k nejchytřejším na Zemi.

Zajímavá fakta o slonech, která dokazují jejich vysokou úroveň inteligence:

  • Jejich mozek váží 5 kg, což je více než u jiných zvířat.
  • Sloni jsou schopni vyjádřit jakoukoli emoci, včetně radosti, smutku a soucitu.
  • Toto zvíře dokáže zachránit uvězněného psa i za cenu vlastního života.
  • Slon má jedinečné schopnosti učení, opakuje lidské povely a reprodukuje je.
  • Sloni používají ke komunikaci 470 stabilních signálů. Používají ultrazvuk, aby se navzájem varovali před nebezpečím.
  • Sloni dodržují pohřební obřady. Pohřbívají mrtvého člena stáda tak, že ho přikryjí kameny, načež několik dní sedí na místě a vyjadřují zármutek.

Několik dalších zajímavých faktů o slonech. To zdaleka nejsou všechny rysy života slonů, které vás mohou překvapit. Níže uvádíme několik dalších zajímavých faktů o slonech:

  • Čich slona je čtyřikrát silnější než čich psa hledajícího stopy, a to díky milionu receptorových buněk umístěných v horní nosní dutině zvířete.
  • Zrak slonů ale není tak ostrý. Vidí objekt pouze ve vzdálenosti 20–25 m.
  • V dávných dobách lovci sedávali na hřbetě krotkých slonů, pronikali doprostřed stáda a hledali kořist.
  • Sloní srdce váží 20 kg a bije rychlostí 30 tepů za minutu.
  • Sloni si během života mění zuby 6–7krát.
  • Sloni mohou být praváci i leváci. To je určeno tím, jaký kel zvíře preferuje používat.
  • Sloni spí v průměru 2–3 hodiny denně a většinu času tráví hledáním a konzumací potravy.

Zajímavosti o slonech. Jak dlouho se slon dožívá ve volné přírodě — Více si přečtěte na FB.ru: http://fb.ru/article/326121/interesnyie-faktyi-o-slonah-skolko-jivet-slon-v-prirode

Weby Google
Nahlásit porušení
Weby Google
Nahlásit porušení

Stránka používá cookies ze služeb Google. To je nezbytné pro jeho normální provoz a analýzu provozu. Statistiky používání webových stránek jsou odesílány společnosti Google. Kliknutím na tlačítko „Přijmout“ souhlasíte s používáním souborů cookie. Zásady používání souborů cookie

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: