Tento typ lovu je nejoblíbenější. Období, kdy se dá lovit na řev, obvykle trvá od 1. do 30. září, ale říje losa může v závislosti na regionu a povětrnostních podmínkách začít dříve a skončit později. Teploty nad 20 °C v září zpravidla ovlivňují losy a říji negativně – může se posunout. Za silného deště a větru je také téměř nemožné slyšet losa sténat.
Říje losů je obvykle „vázána“ na místo, kde zvířata přicházejí na začátek říje. Některé samice se stěhují do „říjních oblastí“ 8–10 km od středu svých letních a podzimních biotopů. Samci jsou ve stavu hledání samic a pářící se páry mohou pohromadě zůstat od několika hodin do 6 dnů.
Los je nejaktivnější brzy ráno a pozdě večer a často i celou noc, ale existují případy, kdy los řve i přes den. Los v říji a aktivně hledající samici je děsivé zvíře, jeho řev a pohyb na velkou vzdálenost může připomínat práci traktoru a řev medvěda. Obzvláště nezapomenutelný zážitek budete mít, pokud uslyšíte řev losa v 5-6 hodin ráno, nebo ve 22-23 hodin večer za soumraku, kdy je vše tiché a zvíře již nevidíte bez zavěšené lucerny nebo dobré optiky.
Nalákat zvíře ke střelbě může být velmi obtížné, a to i přes všechny triky a napodobeniny. Během říje se ale losi často sami dostanou k člověku a slyší zvuk lámajících se větví. Pokud na začátku září najdete v lese nebo na mýtině oloupaný strom – bez kůry, často spadlý a se zemí ušlapanou losem, s největší pravděpodobností do 2-4 dnů budete moci uslyšet a pokud budete mít štěstí, i vidět řvoucí losa.
Losi mají vynikající čich a to je třeba vzít v úvahu. Ve Finsku byly nyní vyvinuty repelenty napodobující pach losí samice, které mohou pomoci při lovu na řev.
Z túry nebo nenápadného výletu
Lov losů v zimě z přiblížení (stealth) se provádí po napadnutí prvního sněhu. Na něm lze jasně číst stopy říje, krmení a průchodu a lze určit umístění ploch podestýlky. Ukrytí se provádí v místech neustálých přechodů, krmení a podestýlky.

Lov losů v zimě stopováním se provádí po prvním sněhu.
Loví ve skupině 2-3 lidí. Předběžně si pomocí vycházkových tras určují místa možného krmení a denních odpočívadel, která mohou být v zimě poblíž. Nalézají je ohlodané větve stromů a keřů, uvolněný sníh a čerstvý trus. Lovec by si měl dávat velký pozor, aby zvířata nevystrašil.
Je lepší sledovat zvíře ve větrném a zasněženém počasí. Při skrývání jeden nebo dva účastníci odříznou plat. Při absenci výjezdových kolejí se přibližují k místu možného ležení na dohled od sebe. Třetí zůstává na vstupní stopě.
Fouká-li vítr z denního směru, střelec se ke zvířatům přibližuje po vstupní stezce.
Pokud směrem k dennímu táboru, tak z opačné strany se k němu blíží lovci, kteří si odřízli SALAR.
Lovec, který jako první objevil losí výhonky.
Lov naháněný
Před zahájením lovu v kotci myslivec a jeho pomocníci zkontrolují přítomnost zvířete a oříznou rám. Vedoucí lovu jmenuje porážeče a umístí střelce po větru od očekávaného umístění zvířat. Vzdálenost mezi místnostmi musí být minimálně 100 m.

Před zahájením jízdy musí všichni účastníci dodržovat absolutní ticho a pravidla maskování. Na povel manažera se šlehače začnou pohybovat směrem k náchylné oblasti. Svými hlasy a klepáním na stromy se snaží zvíře zvednout a zahnat na střelnici. Koordinace akcí se provádí prostřednictvím rádia.
Lovci na čísla před začátkem jízdy uvedou zbraň do pozice pro střelbu. Při čekání na šelmu je zakázáno opouštět stanoviště, dělat zbytečné pohyby, mluvit a kouřit. Střelba je povolena pouze na dobře viditelný terč. Je zakázáno střílet za zvuku, pohybu porostu a podél linie střelců.
Když se objeví los, lovec, který zvíře ulovil, na něj střílí. Pokud los prošel řadou střelců, střílejí po něm, přičemž dbají na to, aby střelba probíhala pod úhlem ke kordonu. Po trofejním výstřelu nebo zranění zvířete dá hospodář signál k ukončení lovu.
Lov se psy
Pes při volném pátrání najde zvíře po stopách nebo podle horního instinktu a štěkotem ho drží, dokud se lovec nepřiblíží. Pro lov losů jsou vhodní lajky, jagdteriéři a ohaři. Dobře vycvičení losí psi by měli mít široké vyhledávání, viskozitu, agresivitu, hbitost a zvonivý hlas. Vlastnosti psa:

Psi se vyznačují dobrou viskozitou, stálostí (vyjadřují se pouze při pronásledování zvířete) a neúnavností. Psi, bez známek únavy, mohou pronásledovat zvíře až 10 km-15 km. A když se vyčerpaný los zastaví, štěkáme, abychom ho zadrželi, dokud se lovec nepřiblíží.
Kvůli této zdánlivě pozitivní vlastnosti se ohaři zřídka používají v dostizích losů. Psi se mohou při pronásledování ztratit. Závod losa se na rozdíl od zajíce nebo lišky nevyskytuje v kruhu, ale v přímce. Ne každý lovec je schopen rychle pronásledovat kořist na velké vzdálenosti.
Jagdteriéři jsou i přes svůj malý vzrůst považováni za ideálního psa pro lov lesních obrů. Bez kapky strachu pronásledují, zastavují, štěkají a drží ostřílené lopaty, dokud se neobjeví střelec. Vyznačují se nebojácností a dravostí vůči šelmě a oddaností majiteli.
Účast jagdteriérů na lovu losů je možná pouze v zimě s malým množstvím sněhu. Když je sněhová pokrývka vysoká, psi propadnou a nemohou zvířata pronásledovat.
Losí husky, dobře vycvičení ve hře, se vyznačují šířkou hledání, jemným čichem, viskozitou a stálostí během pronásledování. Po zvednutí a zastavení zvířete jej musí pes svým chováním a hlasem držet, dokud se nepřiblíží majitel. Klidný styl štěkání snese los dobře. Zkušený husky na něj působí dráždivě a nedává mu pocit nebezpečí.
Pes může vyprovokovat losa k projevům agrese a pokusit se s ní vypořádat. Uhýbáním před údery a neustálým štěkáním dokáže zvíře podržet na dlouhou dobu. Lovecké vlastnosti huskyů jsou považovány za nejvhodnější pro lov losů.
Kde střílet losy?
Jeden lovec řekl toto: „Zdá se snadné zasáhnout velkého losa, mířit na tělo vpředu, na hrudník, na lopatku není správné, proto mnoho lidí mine nebo zasáhne kamkoli, ale správné míření je na smrtící orgán, tedy vidět a mířit konkrétně na smrtící orgán, srdce, páteř, aniž bychom si všimli samotného losa.“
Místa, kde se losy loví
Za místa, kde los usmrcuje, se považují: hrudník v oblasti srdce, mozek, krční a páteřní obratle. Méně účinné jsou údery do krku a těla.

Po úspěšném výstřelu byste při přiblížení ke zvířeti měli věnovat pozornost uším a jazyku losa. Pokud jsou uši stisknuté, je stále naživu. Pokud má los propadlý, pokousaný jazyk, naznačuje to, že zranění bylo smrtelné.

LOS (Alces alces) patří do čeledi jelenovitých podřádu přežvýkavců. Jsou to velmi velká, poněkud neohrabaná zvířata, s krátkým a tlustým krkem, širokým a krátkým tělem, vysokýma nohama a rozvětvenými parožími, jejichž konce jsou rozšířeny do tvaru lopatek a střiženy jako prsty. Mají malé slzné důlky, chomáčky chlupů na vnitřní straně tlapek a mezikopytné žlázy; nemají vůbec žádné tesáky. Kromě lesních koutů, které jsou pod přísným dohledem, se losi vyskytují v severnějších zeměpisných šířkách, ve všech lesnatých zemích Evropy a Asie. V Asii je los ještě rozšířenější než v Evropě. Tam žije od 50. stupně severní šířky až po Amur a vyskytuje se všude, kde jsou husté lesy.
Los je obrovské zvíře. Délka těla je 2,6-2,9 m, délka ocasu je přibližně 10 cm, výška v ramenou je 1,9 m. Hmotnost velmi starých losů někdy dosahuje 500 kg; za průměrnou hmotnost by se mělo považovat 350-400 kg. Tělo je poměrně krátké a silné, hrudník je široký; na zadní straně krku je něco jako hrb, hřbet je rovný a křížová kost je snížená. Nohy jsou velmi vysoké, silné, všechny stejně dlouhé a končí úzkými, rovnými, hluboce členitými kopyty, navzájem spojenými elastickou membránou. Zadní kopyta se snadno dotýkají země, pokud je půda měkká. Na krátkém silném krku sedí velká protáhlá hlava, která je zúžená u očí a končí dlouhým, tlustým, vpředu oteklým, jakoby useknutým a tupým čenichem. Čenich je značně znetvořen chrupavčitým nosem a tlustým, silně protáhlým horním rtem, který je velmi pohyblivý, vrásčitý a pokrytý srstí. Malé, matné oči jsou hluboce usazeny v očních důlcích, slzné jamky jsou nevýznamné. Velké, dlouhé, široké, ale špičaté uši se nacházejí v zadní části hlavy, ale jsou tak pohyblivé, že se dají ohýbat k sobě. Parohy dospělého losa jsou velmi velké. Široké a ploché, mají trojúhelníkový tvar rýče. Tyto parohy směřují do stran a jsou podepřeny krátkými, tlustými, zaoblenými trubkami. V prvním podzimu je u mladého samce na místě paroží pozorován chlupatý hrbol; následující jaro vyrůstá trubka; ve druhém jaru – druhý výhonek dlouhý asi 30 cm, který odpadává až v následující zimě. Parohy se pak stále více rozvětvují. V pátém roce se vytvoří plochá lopatka, která se rozšiřuje a podél okrajů dělí na stále větší počet zubů, někdy dosahujících 20. Hlavní větve také srůstají s lopatkou. Tyto parohy váží až 20 kg. Srst losa je hustá a rovná. Skládá se z vlnitých, tenkých a křehkých ochranných chlupů, mezi nimiž je krátká, řídká podsada; podél horní části zadní části hlavy se nachází velká, velmi hustá, uprostřed rozdělená hříva, která částečně pokračuje na krku a hrudi a může být dlouhá až 20 cm. Barva srsti je jednotně červenohnědá; na hřívě a po stranách hlavy se mění v lesklou tmavě černohnědou. Od října do března je barva srsti světlejší. Samice není menší než samec, ale nemá parohy, kopyta má delší, zadní kopyta jsou kratší a méně vyčnívající. V Rusku se samec losa nazývá „los“.
Divoké pouštní lesy, hojné na neprůchodné bažiny a rašeliniště, zejména ty, v nichž převládají vrba, bříza, osika a obecně listnaté stromy, slouží jako stanoviště losů. Za klidného a jasného počasí los preferuje listnaté lesy; za deště, sněhu a mlhy jehličnaté. V Rusku a na Skandinávském poloostrově migruje na velké vzdálenosti. Los si nikdy neudělá lůžko, ale usadí se přímo na zemi, aniž by věnoval pozornost tomu, zda si pro odpočinek zvolil bažinu nebo rašeliniště, suchou zemi nebo zasněženou půdu. Losi se sdružují do stád různých velikostí a pouze během porodu telat se staří samci oddělují a vytvářejí nová společenství. Na bezpečném místě pro sebe los spí pouze ráno a po poledni a od 4. hodiny odpoledne do časného rána se pase. Podle Vangenheima se jeho potrava skládá z listů a výhonků bahenní vrby, břízy, jasanu, osiky, jeřábu, javoru, lípy, dubu, borovice a smrku, stejně jako z mladých rákosů a oříšků. V bažinách se živí vřesem, suchopýrem a přesličkami. V květnu a červnu jsou jeho hlavní potravou přesličky a pampelišky. Ve východní Sibiři se los živí hlavně výhonky zakrslé a keřové břízy. Losi jsou velmi zběhlí v lámání větví svým dlouhým, kmenovitým pyskem. Při strhávání kůry ze stromů používají zuby jako dláto, utrhnou kus, uchopí ho rty a zuby a trhají ho směrem nahoru v dlouhém pruhu. Los neustále cítí potřebu vody a musí hodně pít, aby uhasil žízeň. Pohyby losa nejsou zdaleka tak ladné a lehké jako u jelena lesního; nemůže běhat dlouho, ale chodí rychle a dlouho. Někteří pozorovatelé tvrdí, že los dokáže ujít denně 30 mil.
Los má vynikající sluch, ale jeho zrak a čich nejsou příliš bystré. Vůbec není bázlivý a nelze jej nazvat opatrným. Každé jednotlivé zvíře jedná podle svého uvážení a pouze mláďata následují svou matku. Starí losi shazují parohy v listopadu nebo nejdříve v říjnu, mláďata o měsíc později. Růst nových paroží je zpočátku extrémně pomalý a teprve v květnu začíná postupovat rychleji. V evropské a asijské části Ruska začíná říje v září nebo říjnu. V této době jsou samci velmi podráždění. Obecně řečeno, losi zřídka vydávají hlas, jen ve výjimečných případech staří samci křičí jako jeleni a zvuk, který vydávají, je mnohem silnější, nižší a hlasitější; ale během pohlavního vzrušení zní jejich hlas téměř jako hlas jelena lesního, jen prudší a žalostnější. Tímto skřekem vyzývají své soupeře k souboji, s nimiž se pak utkají do zuřivého boje. Březost samice trvá až 36-38 týdnů, koncem dubna porodí poprvé jedno mládě a příště dvě, většinou různého pohlaví. Telata vyskočí na nohy, jakmile je matka olízne, ale zpočátku se potácejí ze strany na stranu jako opilci a matka je musí strkat, aby je pohnula. Ale už třetí nebo čtvrtý den běží za matkou; sají ji téměř až do další říje, i když jsou tak velká, že si musí lehnout pod ni, aby sála.
Navzdory své síle má los kromě člověka mnoho nepřátel, jako je vlk, rys, medvěd a rosomák. Vlk ho dokáže překonat v zimě, kdy je země pokryta hustou vrstvou sněhu; medvěd číhá na jednotlivá zvířata, ale dává si pozor na útok na skupinu a rys a rosomák se schovávají za stromy a skáčou na hřbet procházejícího losa, zarývají se mu drápy do krku a ukousnou mu krční tepny. Tato zvířata jsou nejnebezpečnějšími nepřáteli silného losa; zatímco vlci a medvědi si před ním musí dávat pozor, protože los, i když nemá velké parohy, umí se bránit silnými a ostrými kopyty předních nohou. Jeden chytře mířený úder stačí k tomu, aby vlka zabil nebo zmrzačil.
LOV LOSŮ
Letní lov losů není příliš důležitý kvůli nízké hodnotě kůže a nízké kvalitě masa, které se rychle kazí. V létě je kůže losa, tedy samotná masitá strana, pokryta velkým množstvím děr nebo rýh (v závislosti na období), které způsobují vynořující se larvy ováda, a je ceněna mnohem méně než podzimní a zimní kůže. V létě jsou losi často zastřeleni náhodou, když najdou losí samici s mláďaty, někdy však číhají na losy před říjí, když vycházejí do bažin nebo na hlas samců, kteří v této době začínají řvát, tj. volat samici.
V extrémním horku, kdy losi sedí ve vodě a vystrkují jim pouze nozdry, jsou sledováni sjížděním řeky v člunu posetém vrbovými větvemi. Za extrémního horka, kdy ovád a samotné horko nutí losy hledat útočiště ve vodě a když stojí v řece a vystrkují jim pouze hlavy a nozdry, jsou chyceni následujícím způsobem: malý člun je po celém obvodu posetý vrbovým nebo jiným větvem a tiše se spouštějí po řece na místo, kde očekávají, že najdou losy, kteří se obvykle chodí koupat do stejné tůně; mají rádi zejména hluboké zátoky, tzv. kuryi, kde je vždy mnoho vodních rostlin. Koncem srpna nebo začátkem září až do listopadu je lovci chytají ve velkém množství pomocí jam. Místo jam se používají velké medvědí pasti o hmotnosti jeden a půl libry, které se staví během procházky po stezkách. Častější je chytání losů pomocí ochepů. Losy jsou častěji zahnány na led, protože když po něm uběhnou několik sáhů, padají a stoupají s velkými obtížemi; faktem ale je, že je není snadné zahnat na jezero a takový lov je možný pouze s velkým počtem lovců.
Někdy střílejí losy v zápalu honu, kdy samice, a zejména samec, nejsou zdaleka tak opatrní a citliví jako v kteroukoli jinou dobu; v tomto případě se obvykle snaží nejprve zabít samici, protože samec v zápalu honu velmi často výstřel neslyší, a pokud uteče, brzy se vrátí a sám je zastřelen; stačí jen mířit co nejpřesněji, protože během honu je samec velmi nebezpečný a téměř vždy se vrhne na lovce, který ho zranil. Střílejí losy také večer z chatrčí postavených na tzv. zasalech (stojatá voda se rzí v bažině), kam losi chodí od jara do července. Mimochodem, poznamenáme, že od Iljinova dne do začátku říje se losi zdržují většinou na místech, kde je vždy hodně ohnivého řasa a malin. Losy loví také s pomocí psů, kteří zvíře doženou a běží vpřed, zastaví a odvedou jeho pozornost; lovec se k němu mezitím pomalu přibližuje na dostřel. Pro tento lov jsou potřeba velmi dobří, hbití a obratní psi, kteří by dokázali losy dohnat a udržet se, aniž by se tlačili, velmi blízko u zvířete, které je všemožně děsí rohy a snaží se udeřit předními nohama; lovci říkají, že dobří psi, někdy jen jeden, losy tímto způsobem drží a nedovolí jim pohnout se z místa, nedovolí jim hýbat se nejen několik hodin, ale i celý den nebo i déle.
Střelba losů ze zálohy s pomocí několika střelců je nejběžnějším lovem ve střední části Ruska. Jak je známo, losi se vždy pohybují v roklích, a proto pokud někteří lovci sedí v nejužší části rokle a jiní pomalu ženou zvíře správným směrem, snadno se přiblíží na vzdálenost výstřelu z pušky; k tomu je jen nutné s jistotou vědět, kde přesně se los zdržuje, o což je třeba se předem postarat. Mnohem častěji se tímto způsobem, tj. ze zálohy, střílí na konci zimy. Za tímto účelem si předem všimnou sádla – místa, kam se losi chodí krmit brzy ráno a večer; jeden nebo několik lovců se schovává v krátké vzdálenosti od cesty vedoucí k sádlu a zbytek plaší stádo, které se v obavách z krusty jistě vydává po vyšlapané cestě a jistě míjí schované lovce. Při tomto typu lovu musí nejbližší střelec počkat, až ho celé stádo mine, a střílet na zadní; jinak se může otočit a vyhnout se střelám následujících lovců. Někdy také číhají na losy ve velmi tučných oblastech. Nakonec se losy stopují na podzim za prvního měkkého sněhu, samozřejmě také proti větru a bez psů, kteří by jen rušili a zdržovali výsledek lovu. S určitou zručností není plížit se k losovi tak obtížné, jak se zdá, soudě podle jeho opatrnosti a citlivosti, ale stále je to mnohem záludnější než stopovat krátkozrakého srnce. Nejčastěji se pro tento typ lovu volí větrné počasí; po nalezení čerstvé, snadno rozpoznatelné stopy ji pečlivě sledují, často se zastavují a rozhlížejí, zejména pokud musí projít houštím; v případě, že se však losi zastavili v hustém osikovém nebo smrkovém lese, je úspěch lovu velmi nejistý, protože je obtížné projít bez hluku. Pokud je to možné, je velmi obtížné je spatřit a správně zaměřit. Los se zřídka ozve; obvykle bučí pouze samec, a to během říje, nebo přesněji před říjí. Tento hlas nebo řev se podobá krátkému a prudkému bučení a lze jej slyšet na začátku podzimu na velmi velkou vzdálenost. Samice losa volá pouze tehdy, když volá své mládě nebo se něčeho bojí, a její hlas je mnohem slabší. Smrtelně zraněný los vždy sténá.
leden
Mladí samci shazují parohy. V hlubokém sněhu vedou téměř sedavý způsob života. Preferují osikové lesy poblíž bažin a řek, osikové lesy; na Uralu žijí také v borových lesích a na okrajích velkých hor. Loví poháněním s motáky, s loveckými psy (lajkami), někdy s loveckými psy, na koních; stopováním.
únor
Mladí parohy shazují, staří mají na konci nové. Lov je stejný.
březen
Během sněhové krusty stojí v houští (asi dva týdny). Začínají se objevovat rohy a boky se začínají svlékat.





