Kosovo hnízdo (Olga Kovaleva 6) /

Není to poprvé, co na našich chatách straší drozdi, kteří si rádi pochutnávají na zralých lesních plodech. V létě podnikají ničivé nálety na okolní zahrady, nyní si staví hnízda, kladou vajíčka a líhnou mláďata. Jsou to docela hluční a skandální ptáci: snaží se zahnat každého potenciálního nepřítele, který vstoupí na jejich území, s celým hejnem: hlasité vrčení, mávání křídly, a pokud všechny tyto metody nepomáhají, pak cílená palba s trusem. Často je můžete vidět, jak odhánějí vrany tímto způsobem.
Naskytla se mi příležitost: při vlastním podnikání na letní chatě ve výšce něco málo přes metr – mezi tlustými, tenkými pichlavými větvemi divoké hrušně, jejíž vrcholek byl odříznut, jsem objevil hnízdo! V mé zahradě právě dozrály všechny bobule. A třešně, kterých letos v létě není tolik, visí bez pecek nebo leží pod stromem. Tuto krádež jsem objevil před několika lety. Nedaleko se také nacházela kalina. I v zimě je čím si užít.
Hnízda polní jsou vysoko, ve větvích stromů, na silných větvích, vyrobená ze stébel trávy a nahoře zajištěná bahnem. Toto hnízdo jsem našel pod starým ořešákem po dalším silném větru.

A bílí ptáci si staví hnízda nízko, ne vyšší než metr, na starých pařezech nebo napůl spadlých větvích nebo dokonce na zemi. Sbírám rybíz a všimnu si, že jeden z rodičů vylétá z hnízda a nadává jako kos z blízkých větví, a já nedokážu potlačit svou zvědavost a na vteřinu se podívám do hnízda. Tady leží, šest úhledných vajec, o něco menší než křepelčích, „modrých, jako vejce drozdů“, jak říká píseň. Barva vajec je namodralá, s šedohnědými skvrnami. A za týden budou v těchto stejných hnízdech ležet nově vylíhlá mláďata, stále růžová, nahá, s obrovskýma zavřenýma očima. A jen podél zad mají jako někteří malí dinosauři hřívu z bílého chmýří. Zatím jen občas změní polohu a zívají, ale brzy začnou aktivně otevírat zobáky a prskat a dožadovat se jídla od rodičů. Zde začíná obava, aby venkovské kočky bez domova nezatoužily po živých tvorech.

Jedná se o kuřata drozdů běločelých. Nejmenší a jeden z nejběžnějších zástupců rodu kos na území bývalého SSSR. Délka 22 cm, hmotnost zřídka přesahuje 60 g Barva hnědozelená (olivově hnědá) na hřbetě a světlá s tmavými (olivově hnědými) skvrnami. Boky prsou a spodní přikrývky křídel jsou rezavě zrzavé. Nad očima je bělavě žluté obočí; odtud ruský název tohoto ptáka. Samice vypadá bledší než samec.
Bělohlavý pták je pták, který se nebojí zimy. Tento druh kosa přilétá brzy a hnízdiště opouští pozdě. Celkem se můra běločelá na těchto místech zdrží asi šest měsíců. Začátek příletu ptáků také závisí na povětrnostních podmínkách a může se lišit od jednoho do tří týdnů. Hromadné přílety na hnízdiště zpravidla začínají v dubnu a končí počátkem května. Potravu bělochů tvoří především hmyz, žížaly, různí motýli a housenky. V období krmení kuřat jsou žížaly vnášeny do zobáku nikoli po jednom, ale v celém trsu, který je spuštěn do hnízda a poté distribuován mezi kuřata.

Běžným druhem drozdů je také drozd polní. Délka těla – 22–27 cm Hřbetní opeření je tmavě hnědé, břicho a spodní křídla jsou bílé, křídla a ocas jsou černohnědé. Hrudník a boky jsou hnědočervené s tmavými pruhy. Neklidný a velmi aktivní pták, neustále vydávající charakteristické zvuky chuck. chuck. chuck, v alarmujícím stavu začíná ohlušující štěbetání ra-ra-ra! To je druh ptáka, kterého obzvláště často vidím na své letní chatě, který často skáče po zemi.
Od ostatních drozdů se drozd polní liší především způsobem života. I když některé páry hnízdí izolovaně, většina z nich se shromažďuje ve středně velkých koloniích o 30-40 párech. Milují se usadit v parcích a lesích, podél okrajů lesů, blíže k vlhkým loukám. Polní se nevyskytuje v hustých lesích. Polní se živí živočišnou i rostlinnou potravou. V zimě se hejna polních bobulí slétají, aby si pochutnávali na zralém horském jasanu a dalších bobulích.
Myslím, že kosi si naše místa vybrali i proto, že se zde mohou krmit téměř po celý rok. Na zimu zůstávají v roce sklizně na větvích keřů kalina, šípky, rakytník a jablka.

READ
Jak ošetřit psa proti mouchám?

Polní hnízdí v koloniích (až 30 párů). Hnízda jsou silné a hluboké misky, které jsou umístěny někdy vysoko, někdy nízko, někdy zcela otevřeně, někdy maskované. Některé kolonie jsou zcela zničeny vránami, sojkami a strakami. Kosi se brání tím, že na své nepřátele házejí kameny a polévají je trusem. Bomby vyrobené z trusu jsou nebezpečnou zbraní, protože mohou znečišťovat a lepit peří nepřátel natolik, že nemohou létat. Lidé budou očekávat stejné „ostřelování“, pokud přijdou do kolonie Hnízdo tohoto druhu ptáků staví samice. Úkolem samečka je doprovázet a chránit hnízdiště a jeho druhou polovičku. Pokud je to možné, samice sbírá materiál na stavbu poblíž.

U drozda běločelého je hnízdo miskovitého tvaru, dosti mohutné, zevnitř vystlané měkkou trávou, začínají stavět hnízda koncem dubna a první vejce snáší asi týden po začátku. stavebnictví. Pokud se pták usadí v hotovém hnízdě, kladení vajec se urychlí. Při výběru hnízda nebo jeho stavbě je pták velmi opatrný, dělá vše pro to, aby bylo hnízdo neviditelné. Je běžné, že ptáci s bílým obočím umisťují své hnízdo blízko země. Pokud existuje spolehlivé maskování a podpora, ptáci tam rádi hnízdí. Milují základy různých stromů, nebo používají malé, poloshnilé pařezy.
Po 12 dnech se vylíhnou kuřátka: růžová, vrásčitá, s nedbalým chomáčem peří na hlavě a podél páteře. Jsou velmi malá, s velkými černými očima v poměru k velikosti jejich hlav, které se ještě neotevřely V hnízdě nebudou dlouho: kuřata rychle vyrostou, vyskočí z hnízda a už se budou schovávat. v trávě, kam jim rodiče přinesou potravu poté, co mláďata opustí hnízdo, a to se stane 10-12 dní po narození, žijí přímo na zemi. I když neumějí létat, jsou velmi mobilní a pohybují se na poměrně velké vzdálenosti od svých domovů. Navzájem se však neztrácejí, protože neustále slyší hlas ostatních kuřat a rodiče řídí jednání svých dětí a ukazují, kam se mají pohybovat, jakmile kuřátko zvládne schopnost létat, jeho pohyblivost se ještě zvýší. ale vzlétnou, jen když jsou v nebezpečí.
I nadále pozoruji chování drozda bělohlavého nebo polního, hnízda se šesti vejci, ty 4 dny v týdnu, kdy přijdu na daču. Ale starost o chování toulavých koček mě neopouští. A cítím zodpovědnost za toto potomstvo mých nových nájemníků. I když naši dači sousedé nejsou nadšeni z náletů těchto velkých ptáků na keře ovoce a bobulí, věřím, že naše bobule kosům stačí k odchovu mláďat na křídle.

© Copyright: Olga Kovaleva 6, 2019
Osvědčení o zveřejnění č. 219070401078

Psali velmi zajímavě o kosech a tak podrobně.
Drozdi polní přilétají v zimě. Budou se držet jalovců tak, že jim budou vidět pouze záda. Někdy ani nedokážete pochopit, co je to za pohybující se strom. Létají ve velkých hejnech, ale existuje i jeden samotářský kos. Žije v jehličnatých lesích.
Straky a sojky skutečně snižují počty ptáků. Straky ničí hnízda, ale sojky zabíjejí mláďata, a to poměrně velká. Dokonce i mláďata hrdliček, která jsou velká jako sojky. Jedno mládě hrdličky bylo dokonce zachráněno po zásahu sojkou.
Díky za příběh. Tisknu zelenou.

READ
Těnice: Kde se mohou schovat a jak se jich zbavit

MOJE POZOROVÁNÍ VYVOLALO VLNU EMOCÍ A VZPOMÍNEK. a DĚKUJI ZA TO!

Tato práce byla napsána pro 4 recenze, zde se zobrazuje poslední, ostatní jsou v úplném seznamu.

Pro zlepšení webu používáme soubory cookie. Pobytem na webu souhlasíte s podmínkami používání souborů cookie. Chcete-li si přečíst Zásady zpracování osobních údajů a souborů cookie, klikněte sem.

Portál Proza.ru poskytuje autorům možnost volně publikovat svá literární díla na internetu na základě uživatelské smlouvy. Veškerá autorská práva k dílům náleží autorům a jsou chráněna zákonem. Přetisk díla je možný pouze se souhlasem jeho autora, na kterého se můžete odkázat na jeho autorské stránce. Za texty děl odpovídají autoři samostatně na základě pravidel publikování a legislativy Ruské federace. Údaje uživatelů jsou zpracovávány na základě Zásad zpracování osobních údajů. Můžete si také prohlédnout podrobnější informace o portálu a kontaktovat administraci.

Denní návštěvnost portálu Proza.ru je asi 100 tisíc návštěvníků, kteří si celkem prohlédnou více než půl milionu stránek podle počítadla návštěvnosti, které se nachází vpravo od tohoto textu. Každý sloupec obsahuje dvě čísla: počet zobrazení a počet návštěvníků.

© Všechna práva vyhrazena autorům, 2000-2025. Portál funguje pod záštitou Ruského svazu spisovatelů. 18+

Kos u nás nemá žádné blízké příbuzné. Tento druh s největší pravděpodobností pochází z hor. Svědčí o tom černé zbarvení – zřejmě zpočátku hrálo roli ultrafialové obrazovky. Podobné oblečení se vyvinulo u mnoha dalších našich stepních ptáků, včetně vysokohorských ptáků, například kavka alpská, kavka chough, kavka obecná, havran a vrána černá.

Navzdory dlouholetým a úzkým vazbám na hory však kos stále zůstával poměrně teplomilným lesním ptákem, který jednoznačně tíhl k jehličnatým-listnatým a listnatým porostům stromů, tedy k nejstarším a teplomilným formám dřevin. naše lesy. Zůstává záhadou, jak se mohl lesní pták žijící v nejzastíněnějších a nejodlehlejších oblastech starých listnatých lesů stát uhelně černým?

Tento drozd je o něco větší než špaček, ale ne tak velký, aby si necvičené oko mohlo okamžitě všimnout rozdílu. Jak je mezi sebou nezaměnit na těch místech, kde oba žijí vedle sebe? Špaček běží po zemi a drozd skáče. Zastaví se a prudce zvedne ocas, který je téměř dvakrát delší než špaček. Kvůli tomuto způsobu jsou křídla mírně snížená, spíše než složená na zádech. Ze země na větve vylétne špaček a dolů mezi keři kos. Pózu zpívajícího špačka zná každý: ptáček stojí shrbený, mává křídly a nafukuje pírko na hrdle. Drozd je umělec jiného stylu, zpěvák klasického repertoáru a podle toho se chová, bez grimas a tance. Špaček, který vychoval svá kuřata, netoleruje osamělost; Pro drozdy je školní život cizí a nepřijatelný. A v druhé polovině léta, kdy se na pastviny a louky stěhují lesní a městští špačci, může být černý pták na mýtině nebo mýtině pouze kosem.

Srovnání špačka a kosa

Asi před 40-50 lety byl kos v našich lesích jedním z nejzáhadnějších a nejvzácnějších ptáků. Hnízdil v odlehlých koutech lesa a své hnízdo se rozhodl postavit v temných, nepřehledných oblastech, kde byly smrky a listnáče obklopeny hustým podrostem lísky a klenuté lípy. Svá hnízda si tento drozd často stavěl na zemi nebo na nízkých pařezech, na větrem rozbitých kmenech a kládách, hustě porostlých hustým kobercem zelených mechů. Tento mech sloužil kosům jako stavební materiál při stavbě hnízd. V těch letech bylo možné kosa v době hnízdění najít jen díky úžasné, smutné a melodické písni, která se večerním, nočním a předúsvitním tichem nesla obzvlášť daleko lesem. Mnoho lovců a milovníků ptáků věřilo, že v naší severní zemi není žádný pták, který by zpíval lépe než kos.

READ
Co je to podvozek, jak funguje a k čemu slouží?

Obraz života a rozšíření kosů v Evropě byl zcela odlišný. Zde již tehdy patřil k nejpočetnějším ptákům, ochotně osidloval prosvětlené listnaté a smíšené lesy, hnízdil ve starých stinných parcích. Alfred Brehm v polovině 19. století napsal: „V Evropě není kos říční nikde neobvyklý, ale ani není nikde příliš rozšířený. Zalesněné oblasti s hustými houštinami a malými keři, zvláště pokud jimi protékají řeky nebo je-li voda, tvoří jeho oblíbené stanoviště; v zimě se objevuje na procházkách, ve veřejných zahradách a otevřených živých plotech.“

Ve 40.–50. letech se kos v Evropě náhle přiřítil k samotnému muži. Rychle se množil v parcích a zaplňoval malé, světle zbarvené holiny poblíž měst a dokonce i měst. Začali ve velkém zimovat ve městech, hnízdili v malých trsech stromů na ulicích, poblíž zelených trávníků a trávníků. Desítky a stovky těchto úžasných ptáků nyní pobíhají pod nohama kolemjdoucích po celé Evropě.

V posledních letech v našich lesích přibývá kosů. Ještě v 50. letech byl tento drozd na Středním Uralu extrémně vzácný. Poté začal počet tohoto ptáka ve středoevropském Rusku rychle růst. Kos vyšel z tmavých hustých lesů do světlých míst aktivně navštěvovaných lidmi. Nejprve se rozšířil v lesích smíšených s lípou, pak dubem a poté ve smíšených světlých smrkových-břízových a smrkovo-osikových lesích. Nyní je tento pták slyšet téměř v každém velkém lese a dokonce i v mnoha parcích. A začala přilétat dříve než v minulých letech, již s prvními hejny polních a bělozáře v polovině dubna. Ale na rozdíl od těchto severských a ostřílených ptáků, kteří létají na svá hnízdiště v hustých hejnech, kos k nám létá buď samostatně, nebo v malých tichých skupinkách.

Západně od linie spojující Kaspické moře s Finským zálivem je kos považován za přisedlého ptáka. A čím blíže k břehům Atlantiku, tím slabší touha ptáků nejen migrovat, ale také migrovat poblíž. A zároveň ve stejném směru přibývá ptáků žijících bez letu ve vesnicích, městech a městech. Tito měšťané se lidí nebojí o nic víc než naši dlouholetí a stálí sousedé – vrabci.

Stejně jako ostatní kosi má i kos jasnou přitažlivost k vodním plochám a vlhkým místům. I nyní ochotně hnízdí v lesních roklích a říčních lesích (uremy). Stejně jako drozd zpěvný však ve středním pásmu nejraději hnízdí v samostatných párech, i když na nejpříznivějších místech může zřejmě tvořit dosti velká sídla.

Na podzim a v zimě kosi chtivě napadají v zahradách a parcích smrtelně jedovaté plody tisu s jasně červenooranžovou dužinou a lakovaným černým okem semene. Jen velmi málo ptáků se živí plody tisu. Ale drozd na nich hoduje, aniž by si nějak ublížil, polyká je celé pro jejich sladkou a šťavnatou dužninu. Ukazuje se, že jedovatá jsou pouze semena bobule tisu. V žaludku drozdů nejsou tráveny, ale jsou pouze zpracovávány silnou šťávou, což dramaticky zvyšuje jejich schopnost klíčit.

3-8 dní po příletu začnou samci zpívat. V teplých letech mohou spolu s prvními samci přiletět i samice. U tohoto drozda se poznají podle hnědé barvy a tmavého zobáku. U samců je barva obvykle černá a zobák je jasně žlutý nebo dokonce oranžový (u starších ptáků). Výška zpěvu kosů je v květnu – červnu a někteří samci mohou zpívat až do poloviny července.

READ
Jak vařit bílé fazole? Jak rychle a správně vařit po namáčení, jak připravit lahodnou přílohu v multivarku

Zpěv kosa je velmi melodický. Stejně jako drozd zpěvný rád zpívá odměřeně a klidně, jasně vyslovuje nejlepší „slova“ a jednotlivé fráze. Nezkušený posluchač si ji snadno splete se zpěvem drozda nebo drozda zpěvného. Ale melodie písně je úplně jiná než melodie písní našich ostatních kosů. A protože tento drozd je spíše soumrak než denní pták, taková píseň za soumraku nebo dokonce v úplné tmě zanechá trvalý dojem.

Kos dokáže zpívat dlouho, vykřikuje jednu píseň za druhou jen s jemným tichem, ale nikdy nezpívá „celý“ nebo zbrkle. Na rozdíl od drozda zpěvného neopakuje stejná „slova“ a zvuky. Zásoba písní každého ptáka se zdá nekonečná. A přestože v reakci na přehrání své vlastní písně obvykle mění vzorec každé následující sloky a zdůrazňuje svou pozornost k druhému zpěvákovi, mezi jeho písněmi nejsou žádné pevně fixované vokální struktury. Všechny jeho písně jsou jiné, i když obsahují stejné prvky. Ale tyto podobné prvky jsou ve zvukovém toku namíchány tak rozmanitě, že vytvářejí pocit nekonečnosti jeho vokálního repertoáru.

Drozd jarní nemá žádné závažné záležitosti k řešení. Hnízdo, stejně jako u drozda polního nebo drozda zpěvného, ​​staví samice, která si také vybírá místo pro stavbu. A toto místo může být hromada klestu nebo zapomenutá hromada dříví, olše a vysoký polorozpadlý pařez, kmen srážky a nízká vidlice, koruna mladého smrku nebo stoletého dubu. pata starého stromu s vyčnívajícími kořeny a jeskyní pod drnem v lesním příkopu a v létě keř černého bezu. V lese jsou všechna hnízda uzemněna a mohou být umístěna i pod úrovní terénu. Městští kosi zvedají své budovy do výšky deseti metrů. V lese – nízko, ale dovedně a spolehlivě ukrytý v parku – bez maskování nebo triků, ale nemůžete se dostat do hnízda. A styl stavby je všude stejný – malé větvičky, lesní hadry, mech a samozřejmě země. Země může být tolik, že na vlhkých místech může být hnízdo drozdů domovem několika žížal, které se tam dostaly jako malí červi nebo dokonce nenarozené z kokonů.

Samička sbírá hnízdní materiál v blízkosti hnízda, k jeho stavbě používá tenké větvičky, suché stonky a listy, mech, lišejníky, které stejně jako ostatní drozdy drží pohromadě vlhkou zeminou a hlínou. Na takovou základnu samice naklade svazek tenčích stonků, mechů a lišejníků, mezi nimiž tvoří podnos a drtí stavební materiál tělem (rotujícím v hnízdě jedním nebo druhým směrem). Vnitřní stěny hnízda pak hustě potřísní tekutým bahnem, které si přináší v tlamě z nedaleké louže nebo ze břehu vodní nádrže. Poté hnízdo 1-2 dny schne. Samička vystýlá vnitřek vysušeného hnízda tenkými stébly obilnin a měkkými listy. Stavba hnízda trvá od 3 do 5 dnů. Samec, přestože se na stavbě hnízda nepodílí, občas přinese samici nějaké to stéblo. Toto jeho chování připomíná rituál. Zbytek času se hnízdo staví a pak během inkubace zůstává samec poblíž a hodně zpívá.

Snůšku 4-7 modrozelených vajec s rezavě hnědými skvrnami v květnu až červnu inkubuje převážně samice po dobu 13-14 dnů. Inkubace obvykle začíná posledním vejcem a za špatného počasí třetím vejcem. Samec jen občas během dne vystřídá samičku na hnízdě a i tak se to nestává u všech párů.

V prvních dnech po vylíhnutí mláďat má hlavní role při krmení mláďat samec. V těchto dnech často krmí samici, která ohřívá mláďata. Samice kuřata hodně zahřívá i v deštivém, chladném počasí. Někdy během její delší nepřítomnosti samec sám vleze do hnízda, zahřeje nebo přikryje mláďata před deštěm. Stejně jako drozd zpěvný rodiče přinášejí kuřatům potravu 1 až 5krát za hodinu, maximálně 100-120 porcí denně. Obvykle samec přináší 1-5 červů najednou a samice pouze 6-1. Mláďata, která ještě nevylétla, opouštějí hnízdo 2-13 den po vylíhnutí. Dokrmování probíhá buď na nejbližších větvích nebo na zemi po dobu 15-7 dnů. Mláďata vylétají 8.–21. den života. Po zahájení tahů se mláďata často zdržují společně s dospělými ptáky v nivách, na březích nádrží a ve vlhkých roklích.

READ
Jak opravit mozek Mercedesu, pokud vás nebaví hrát si s programovatelnými kalkulačkami / Habr

Hnízdní oblast chráněná čeledí drozdovitých je většinou malá – pouze 500–900 m2. Nejčastěji je zuřivě chráněn před invazí jiných párů kosů samičkou.

Zvláště důležitou roli v potravě kosů hrají měkkýši, které tito ptáci aktivně loví ve vlhkých oblastech v lese nebo na březích lesních nádrží a sbírají je také podél vlhkých roklí a podél lesních cest. Zručně rozbíjejí ulity měkkýšů zobákem, většinou na jednom oblíbeném místě. Někdy v takových oblastech najdete celé hromady prázdných skořápek. Taková místa se nazývají „kovárny“ kosů.

Důležitou roli ve výživě dospělých ptáků a kuřat hrají žížaly a další bezobratlí živočichové žijící na povrchu země, v lesním opadu a v úrodné, kypré povrchové vrstvě půdy. Stejně jako ostatní kosi i kos volně rozvíří spadané listí a občas zobákem kypří měkkou půdu. Z hmyzu nejraději požírá brouky a jejich larvy (brouci, nosatci, listnáči, klikatci, hnojní brouci), motýly a také jejich kukly a larvy žijící v lesní půdě. Koncem léta a podzimu prudce narůstá spotřeba rostlinných potravin: plody a semena bobulovin (borůvky, maliny, řešetlák, třešeň ptačí, jeřáb, kalina, hloh).

V létě, po vylíhnutí prvních kuřat, se mnoho párů kosů, aniž by opustilo své rodinné pozemky, věnuje péči o druhé mládě. Často v druhé polovině léta vedou kosi osamělý a nenápadný životní styl. Shromažďují se v malinových polích, kde někdy žijí společně s drozdy zpěvnými a bělomasými ptáky, a také v hustých houštinách keřů a olší podél břehů řek a jezer. Znatelné podzimní pohyby začínají začátkem září, kdy se kosi objevují na svých letových trasách v údolích řek a poblíž břehů nádrží.

Chlad a sněžení našich zim nejsou pro kosy, včetně kosů, děsivé: jen kdyby bylo dost potravy. A nejednou, s dobrou úrodou jeřabin a hlohu, přezimovali v Kamennaja Steppe 1. Je pravda, že na to se odváží pouze samci ve věku nejméně jeden a půl roku. A samice a všechna roční mláďata odlétají s dostatečným předstihem, ještě před nástupem vytrvalého chladného počasí, aniž by se nechali zlákat hojností chutné potravy. Jakmile lesní půda zamrzne nebo se pokryje sněhem, drozdi jsou zbaveni možnosti se v ní prohrabat a hledat červy, slimáky a hmyz ukrytý na zimu.

Nikdy nelétají do polí. Ani na loukách je nikdo neviděl.

Při velkých úrodách jeřabin zůstávají kosi až do listopadu i v severních oblastech svých hnízdišť a často zimují v pobaltských státech. Mezi zimujícími ptáky jsou častější starší samci s jasně žlutými nebo oranžovými zobáky. Ale někdy můžete najít samice a mladé ptáky tmavozobé. Během zimování se kosi obvykle shromažďují na okrajích vesnic a objevují se i ve městech, kde hledají potravu na skládkách jídla a na skládkách. Také se ochotně živí podél břehů nezamrzajících vodních ploch.

Kosův hlas:

Váš prohlížeč nepodporuje zvukový prvek.

Literatura:
1. L. L. Semago. “Ptáci” (M., “Mysl”, 1994)
2. G. N. Simkin. “Songbirds” (M., “Forest Industry”, 1990)
3. Ornitolog.ru

1 Kamennaja step je státní přírodní rezervace ve Voroněžské oblasti.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: