Na Altaji, stejně jako v celém Rusku, žije pouze jeden druh veverky – veverka obecnáNebo veksha (Sciurus vulgaris). Na Altaji a přilehlých oblastech se přitom vyskytují čtyři poddruhy veverky obecné (viz níže). Veverky tráví většinu svého života na stromech – shánějí potravu, staví hnízda a utíkají před predátory. Veverky žijí v lesích, preferují smíšené jehličnaté a listnaté lesy a živí se semeny dřevin.
popis
Veverka obecná je malé zvíře s typickým veverčím vzhledem, s protáhlým štíhlým tělem a huňatým ocasem. Délka těla je 19,5 – 28 cm, ocas – 13 – 19 cm (asi 2/3 délky těla). Hmotnost dospělého jedince se obvykle pohybuje od 250 do 340 g Hlava je zakulacená, s velkýma černýma očima. Uši jsou dlouhé, s chocholky, zvláště výrazné v zimě; V létě nemusí mít někteří jedinci střapce. Na tlamě, předních končetinách a břiše rostou citlivé vousky. Zadní končetiny jsou znatelně delší než přední a prsty mají houževnaté ostré drápy. Srst po stranách ocasu dosahuje délky 3–6 cm, proto má ocas mírně zploštělý tvar. [1]
Zimní srst veverky je vysoká, měkká a nadýchaná, zatímco její letní srst je tužší, řídká a krátká. Zbarvení je velmi variabilní, mění se sezónně a může se také lišit jak mezi populací, tak v rámci stejné populace. V létě dominují červené, hnědé nebo tmavě hnědé tóny; v zimě – šedá a černá, někdy s hnědým odstínem. Břicho je světlé nebo bílé. Existují melanistické veverky se zcela černou srstí a veverky albíni, stejně jako veverky strakaté, jejichž srst je pokryta bílými skvrnami. Podle zimní barvy ocasu se veverky dělí na „rudoocasé“, „hnědoocasé“ a „černoocasé“. Šedé ocasní veverky se nacházejí ve stepních lesích západní Sibiře. [1]
Velikost veverek se zmenšuje z horských oblastí do nížin, velikost lebky se zmenšuje od jihu k severu a směrem ke středu rozsahu se barva zesvětluje. Černé a hnědé tóny zimní srsti u karpatských, dálněvýchodních a mandžuských poddruhů jsou nahrazeny modravými a popelavě šedými, nejvýraznější u veverek teledutských. Současně se plocha bílé oblasti břicha zvyšuje ve stejném směru a zvyšuje se procento „redtail“. V rámci Altaje se horské populace vyznačují tmavší, hnědou barvou, zatímco nížinné populace se vyznačují světlejší, načervenalou barvou. [1]
Subspecies
Celkem existuje asi 40 poddruhů veverky obecné, z nichž čtyři se nacházejí na Altaji a přilehlých oblastech:
Teledutská veverka (S.v. exalbidus Pallas, 1778) původně žije v pásových lesích mezi řekami Irtyš a Ob, aklimatizoval se v Novosibirské oblasti (včetně Akademgorodoku) a na Krymu. Největší poddruh s velmi hustou srstí, zimní srst je velmi světlý, stříbrošedý tón s šedavými vlnkami; ocas je bledě šedý smíchaný s načernalými a žlutavě rezavými tóny. [1]
Západosibiřská veverka (S.v. martensi Matschie, 1901) žije ve střední Sibiři od dolní a střední oblasti Ob na východ po Jenisej, na jih po Tomsk a Novosibirsk. Zimní srst je světlá, plavá se slabým šedavým vlněním, převládají hnědoocasé a černoocasé, zrzky tvoří asi 3 % populace. [1]
Altajská veverka (S.v. altaicus, Serebrennikov 1928) žije v horách a podhůří Altaj, Sajan a Tarbagataj, aklimatizoval se na Kavkaze. V zimě převládá modravě popelavě šedá s drobnými tmavě šedými vlnkami, ocas je červenorezavý, smíšený s černými tóny. V létě převládají černí a černohnědí jedinci, méně často červenookrové. Barva je velmi variabilní. Podobná veverce Yenisei, ale světlejší barvy. [1]
veverka Kalba (S.v. kalblnensis Selevin, 1934) žije v borových lesích na jižním svahu Kalbinského hřebene (východní Kazachstán). Podobný telekaduckovi, ale poněkud tmavší v zimní srsti. V létě je ocas jasně červený, méně často hnědý. [1]
Veverky v Akademgorodoku
zdroje
- [1] Veverka obecná – Wikipedie
- [2] F. I. Shabanova Veverka obecná z rodiny Sciuridae Fischer, studující rysy své biologie v regionu Omsk – Studentské vědecké fórum – 2020
Veverka obecná (Vekshu) se na ruských zemích vyskytuje tak často, že se stala dokonce ozdobou na erbech tří měst. Toto je jediný hlodavec představující rodinu veverek ve fauně Ruska. Těžko říct, proč se lidé do tohoto mrštného a heboučkého zvířátka zamilovali, ale přesto se radují, když ho vidí v parku na stromě, a baví je sledovat jeho obratné skákání z větve na větev.

Внешний вид
Každý ví, jak vypadá veverka. Je to malé zvířátko s huňatým ocasem, velkýma ušima s chomáči, krásnou nadýchanou srstí a ostrými drápky pro pohyb po stromech. Ucelenější popis je doplněn o následující parametry:
- délka těla – 20-30 cm;
- délka ocasu – 10-17 cm;
- hmotnost – 250-300 g.

Barva veverky závisí na geografii jejího stanoviště a ročním období. Zvířata s tmavší srstí žijí v jehličnatých lesích. Některé lesní veverky jsou zde zcela černé. V listnatých lesích nosí červenohnědou srst. V létě získává srst červenohnědý odstín., a v zimě – šedá. Ale ve všech případech je břicho zvířete světlé.
Čtěte také: 5 faktů o krysách. Krysy jsou úžasná stvoření
Habitat
Tento zástupce řádu veverek žije na rozsáhlém území, včetně všech lesních pásem od pobřeží Atlantiku po Kamčatku.
Veverka je stromové zvíře. Ke stavbě hnízda si často vybírá jehličnaté stromy, ale může žít i na listnatých stromech, pokud je poblíž dostatek potravy. Zvíře si může vybrat pro zimování cedrový nebo smrkový les, pokud je bohatá úroda cedru a smrkových šišek. V závislosti na stanovišti se může hnízdo veverky lišit:

- V listnatém lese se jedná o prohlubeň, kterou majitel vystýlá měkkou podestýlkou z trávy, stromového lišejníku a suchého listí.
- V jehličnatém lese si staví kulovité hnízdo ze suchých větví o průměru asi 30 cm Uvnitř se používá listí, srst, tráva, vlna.
- Zvíře ochotně využívá prázdné ptačí budky jako domov.
V zimě, kdy jsou velké mrazy, je teplota v úkrytu veverky až +20 °C, takže ji neopouští až do tání.
Obvykle má každá veverka několik hnízd. Každých pár dní mění své bydliště ve strachu z parazitů. V zimě může jedno hnízdo obsahovat 3 až 6 jedinců, častěji však sovy žijí samy.
Čtěte také: Démonický křeček, který vyje na Měsíc a jí štíry
Charakterové rysy

Je nemožné vědět vše o veverce, aniž byste věnovali pozornost vlastnostem zvířete. Veverka žije převážně na stromech a vede aktivní životní styl. Ladně skáče mezi stromy na vzdálenosti 4 až 15 m (v závislosti na dráze).
Když není sníh, Veverka se po zemi pohybuje krátkými skoky. V zimě skáče především mezi horními větvemi stromů a v případě nebezpečí se schovává v husté koruně.
Období největší aktivity nastává ráno a večer, většinu času stráví hledáním potravy. Veverka v zimě opouští svůj domov, aby se najedla, a ve velkých mrazech v něm dlouho sedí a upadá do polospánku.
Jídlo pro veverky
Gastronomické preference tohoto lesního obyvatele jsou poměrně široké a zahrnují více než 130 položek, ale jeho oblíbeným jídlem jsou semena borovice, smrku, cedrových šišek, ale i modřínu a jedle. Pokud veverka žije v jižních oblastech, osázených dubovými a lískovými lesy, ochotně jí lískové ořechy a žaludy. Když je úroda základních potravin špatná, zvíře se živí:
Čtěte také: Ezo Momonga je možná nejroztomilejší tvor na této planetě

- pupeny a výhonky stromů;
- oddenky a hlízy;
- lišejníky a bobule;
- bylinné rostliny a houby.
Veverka si v létě prozíravě připravuje zásoby ořechů, žaludů a šišek na zimu. Vyplní jimi prohlubně nebo je zahrabe mezi kořeny a houby také zavěsí na větve, aby uschly.
Zajímavá je informace o „skleróze“ veverky. Pro svou krátkou paměť nedokáže najít většinu svých rezerv, a tak je s oblibou žerou medvědi, hlodavci a další lesní zvěř. Sluka lesní však nezůstává bezradná a pod hustou sněhovou pokrývkou vyhledává zásoby myší, chipmunků a louskáčků.
Při procházení ze zimního spánku může veverka ohlodávat kosti mrtvých zvířat. Denní množství jídla na jaře je asi 80 g, v zimě – až 35 g.
Mnoho lidí se zajímá o maximální délku života veverek. Ve volné přírodě, kde je zvíře vystaveno nebezpečí a různým nemocem, nežije déle než 3-4 roky. V zajetí, pokud jsou vytvořeny příznivé podmínky, se toto období zvyšuje na 10-12 let.





