Ptáci jsou teplokrevní tvorové. Jejich průměrná tělesná teplota je 41 °C. To znamená, že mohou zůstat aktivní i během chladného období, ale potřebují více potravy. Proto mnoho ptáků opouští svá zasněžená rodná místa a odlétá na zimu do teplých krajin.
Hlavními důvody, proč ptáci v zimě létají na jih, jsou nedostatek potravy a chlad. Lety jsou typičtější pro druhy vysokých a mírných zeměpisných šířek: v tundře jsou téměř všechny druhy ptáků stěhovavé, v tajze tři čtvrtiny druhů. Počet stěhovavých druhů v určitých stanovištích závisí také na tom, jak výrazně se v nich liší podmínky krmení v létě a v zimě. Mezi obyvateli lesů a obydlených oblastí je tedy asi polovina druhů stěhovavých a mezi obyvateli polí, bažin a nádrží téměř všechny druhy. Migrační Mezi hmyzožravci a masožravci je více ptáků a mezi zrnožravci méně. To je pochopitelné: pokud se v zimě ještě dá najít obilí, hmyz se nevyskytuje vůbec.
Stěhovaví ptáci
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Existují ale ptáci, kterým zima nevadí. Ve své domovině nacházejí vhodné podmínky pro existenci po celý rok a nemigrují. Takoví ptáci se nazývají sedavý.
V zimním lese uslyšíte čile klepat datla, švitořit sýkorky, piky, brhlíky a sojky. Ani tetřev neopouští zimní les, protože má vždy potravu – chutné jehličí. Ale tetřívek a tetřívek jedí jehnědy olše, poupata a bobule jalovce.
Úžasný pták kříženec si dokonce v zimě dokáže postavit hnízda a vylíhnout mláďata. Kříženec se živí smrkovými semínky, která zobákem vytahuje ze šišek.
Někteří ptáci zůstávají ve své domovině během příznivých zim a během tuhých zim migrují z místa na místo. Toto kočovný ptáci. Patří mezi ně někteří ptáci, kteří hnízdí vysoko v horách; během chladného období sestupují do údolí.
Konečně existují ptáci, kteří jsou za příznivých zimních podmínek přisedlí, ale v nepříznivých letech, například při špatné úrodě semen jehličnanů, létají daleko za hranice své hnízdní domoviny. Jsou to voskovky, sýkory uhelné, louskáčky ořešáky, červotoči, hýly, sojky a mnoho dalších. Stejné chování projevují i sadži hnízdící ve stepích a polopouštích Střední a Střední Asie.
ZIMOVÍ A STĚHOVÍ PTÁCI
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Některé rozšířené druhy ptáků jsou někde stěhovavé a jinde přisedlé. Mezi divokými holuby existují stěhovaví, kočovní a přisedlí ptáci. Vrána šedá ze severních oblastí Sovětského svazu létá na zimu do jižních oblastí a na jihu je tento pták přisedlý. Kos černý je u nás stěhovavý pták a ve městech západní Evropy přisedlý. Havrani v severnějších zeměpisných šířkách jsou stěhovaví ptáci a v jižnějších, například na Ukrajině, v Černozemní oblasti, jsou přisedlí. Vrabec domácí žije v evropské části Ruska po celý rok a ze Střední Asie létá na zimu do Indie.




























