Hostující svatba. Jsou čápi tak věrní?

Bitva o muže, který je v této tragikomedii jen divákem.

Zajímavosti o čápech

Čápi tvoří celoživotní páry. Setkávají se ve svém hnízdě každý rok a samec se do tohoto hnízda vrací dříve. Hnízdo opravuje a dává do pořádku.

Zajímá vás, proč se muž vrací dříve?
Velmi jednoduché. Ukazuje se, že dokonce tráví zimu v různých zemích. Na Blízkém východě a v Africe.

Od starověku je čáp považován za posvátného ptáka; ve starověké mytologii čápi (nebo jeřábi, podle jiné verze) táhli vůz Merkuru. V přesvědčení starověkých Číňanů obrazně označoval šťastné stáří. A v mnoha evropských tradicích je čáp symbolem péče o staré rodiče, protože se věřilo, že dospělí čápi krmí staré příbuzné, kteří si sami nedokážou obstarat jídlo.

V křesťanské tradici čáp symbolizuje dobro, světlo a víru, protože aktivně ničí hady, které křesťanství považovalo za symbol hříchů a ďábla.
Existuje rozšířená legenda, že čáp přináší děti a dobrou úrodu. Právě z tohoto důvodu byli čápi ve venkovských oblastech uctíváni a dodnes se vesnice snaží tyto ptáky chránit před všemi problémy. Od pradávna rolníci připevňovali na střechy stará kola od vozů, aby si čáp mohl postavit hnízdo. Pokud z nějakého důvodu čápi opustili hnízdo na domě, věřilo se, že je to trest za hříchy a na obyvatele opuštěného domu dopadnou nejrůznější problémy a neštěstí.

Ale na africkém kontinentu, kde čápi tráví převážně zimu, jsou loveni. 80 procent těchto ptáků uhyne po zastřelení. Čapí maso používají Afričané jako potravu, hlavu a nohy používají v čarodějnických rituálech a peří slouží k dekoraci.
Obyvatelé Dálného východu nezůstávali za Afričany. To vedlo k tomu, že poslední čáp z Dálného východu, hnízdící v Koreji, byl zabit v roce 1971. Jedinou výjimkou na Východě bylo Japonsko, kde byl lov čápů vždy zakázán.
V osvícené Evropě se ani s čápy nezacházelo vždy příznivě. V 17. století byl čáp v Itálii zcela vyhuben, pozadu nezůstalo Německo a Rakousko-Uhersko, kde se na začátku 20. století za zastřelené ptáky udělovaly ceny.

Nejhůře na tom byl čáp černý, jehož lov byl zakázán až v roce 1960. Chamtiví lidé věřili, že je požírá a ničí tak rybí populace.

Obraz čápa byl poměrně široce používán v heraldice a symbolice. Čáp na erbu symbolizuje bdělost a předvídavost, protože spí na jedné noze a je vždy připraven se probudit a zahájit aktivní činnost. V moderním světě je čáp jedním z neoficiálních symbolů Běloruska. Čáp se používá také v symbolice Německa a pro japonskou prefekturu Hjógo se stal oficiálním symbolem.

Čáp je velmi velký pták. Čáp bílý (Ciconia ciconia) je vysoký 100-125 cm a má rozpětí křídel až dva metry. Hmotnost velkých jedinců tohoto druhu dosahuje 4 kg.

Populace čápů žijících v mírném podnebí se v chladném období stěhuje na jih do Afriky. A to je asi 10000 45 km. Ptáci si k tomu osvojili řadu vlastností. Široká, silná křídla čápů jsou schopna udělat až dvě mávnutí křídly za sekundu, což jim umožňuje dosáhnout rychlosti 10 km za hodinu. Aktivně využívají stoupající proudy vzduchu k nabírání výšky a klouzání. Čápi se během letu mohou na 15–270 minut přepnout do klidového režimu. V tomto stavu se srdeční frekvence ptáka sníží na stejnou úroveň jako ve spánku. (Tep čápů během bdělosti je 200 tepů za minutu). Díky všem těmto adaptacím jsou čápi schopni uletět až XNUMX km za den.

Čáp spí ve stoje na jedné noze. Zároveň pták periodicky, aniž by se probudil, zcela reflexivně mění unavenou nohu.

Zadní prst na čápích nohou není vyvinutý a mezi předními prsty je blána. Ta ptákovi pomáhá pohybovat se v bažinatých oblastech a mělkých vodách se zanášeným dnem.

Dlouhý, silný zobák čápa je dokonale uzpůsoben k získávání potravy – malých ryb, obojživelníků, plazů a velkého hmyzu.

Čáp bílý nevydává hlasité zvuky, to je způsobeno nedostatečným vývojem hlasivek. Samozřejmě jsou docela schopni vydávat slabé vrzání nebo sípání, ale používají jiný způsob komunikace. Samec čápa bílého, který chce přilákat samici nebo odehnat soupeře z hnízda, vydává hlasité zvuky cvakáním zobákem. V tomto případě je poloha těla v každém z těchto případů odlišná, což umožňuje vytvářet zvuk různých tónů. Samice a dokonce i mláďata čápa bílého také používají tento způsob komunikace, ale mláďata s měkkým zobákem hlasité cvakání nevydávají.

READ
Bordeauxská směs jak s ní ředit a stříkat stromy na podzim a na jaře krok za krokem s fotkami

Délka života čápů se podle různých zdrojů velmi liší. Na jedné straně mnoho autorů tvrdí, že se čápi dožívají až 20 let, na druhé straně až 70 let.

Čápi bílí a černí nejsou na jídlo příliš vybíraví. Mají však i své vlastní preference. Za nejdravějšího lze označit čápa bílého, který s potěšením jí malé savce (včetně syslů a zajíců) a občas chytá malé ptáky a ničí hnízda s mláďaty. Vyskytly se případy, kdy čáp napadl lasičku nebo dokonce hranostaje.

Kromě savců a ptáků se čáp bílý živí obojživelníky, plazy a měkkýši. Dravý pták se živí i jedovatými hady, jako jsou zmije. Bílí čápi nepohrdají hmyzem, zejména na jaře. V tomto období jsou oblíbenou potravou ptáků žížaly, larvy vos obecných, krtci a chrousti. Bílý čáp se také rád živí kobylkami. Většinu kobylek však sežere během zimy v Africe.
Čápi bílí a černí přilétají na svá hnízdiště koncem března – začátkem dubna, přičemž samci přilétají o několik dní dříve než samice.

Čápi dosahují věku páření ve třech letech. Samice se od samce liší pouze velikostí.
Čápi raději používají stejné hnízdo rok co rok. Za nejstarší hnízdo čápa bílého se považuje hnízdo postavené v roce 1549 na věži ve východním Německu. Používalo se až do roku 1930.
Po návratu do starého hnízda se samec okamžitě začne zabývat jeho stavbou a rekonstrukcí. Stará hnízda často dosahují obrovských rozměrů a váží několik set kilogramů. V takových „bytech“ se usazují nejen čápi, ale i malí ptáci.

Samec čápa bílého, který obsadil hnízdo, ho ostražitě střeží před konkurencí. Když se přiblíží jiný samec, odežene soupeře hlasitým cvakáním zobákem a zvuk cvakání a postoj samce se zásadně liší od chování, kterým je samice volána. Pokud soupeř vytrvává, může mezi ptáky vypuknout boj.

Všichni čápi jsou monogamní, ale stěhovavé druhy mění partnerky. Samec, který dorazí k hnízdu, čeká na první samici, která na jeho volání zareaguje. Nezáleží na tom, zda je jeho loňská přítelkyně ještě naživu. Často dochází ke střetu mezi zesnulou loňskou samicí a novou, které se podařilo hnízdo obsadit před ní, a samec čápa do konfliktu nezasahuje. Vítěz zůstává s ním.

Čápi kladou do snůšky asi 3–XNUMX vajec. Inkubace trvá v průměru asi měsíc. Mláďata se vynořují bezmocná, i když pokrytá peřím. Poté se o mláďata starají rodiče ještě asi dva měsíce. Rodiče mláďata nejen krmí, ale také jim dávají vodu a v horkém dni je polévají vodou, aby se nepřehřála.

Zkušební lety začínají ve věku dvou měsíců, ale děti žijí v hnízdě dalších 15-20 dní a rodiče se nadále starají o svá dospělá mláďata. Úplná nezávislost u stěhovavých druhů čápů nastává ve věku něco málo přes 70 dní.

Později žijí mláďata odděleně od rodičů. Jejich nezávislost dosahuje bodu, kdy mladí čápi bílí a dálného východu odcházejí na zimoviště o měsíc dříve než dospělí. Ve věku jednoho nebo dvou let se už nemusí na svá hnízdiště vůbec vrátit a zůstávají na zimoviště po celý rok.

Bylo zaznamenáno, že čápi bílí často vyhazují slabá a nemocná mláďata ze svých hnízd. Navíc, pokud je spadlé mládě vráceno zpět, příběh se bude opakovat. S největší pravděpodobností takto čápi bojují proti nadměrnému utrácení potravy a chrání zdravá mláďata před parazitárními a infekčními chorobami.

READ
Jak odstranit krev z oblečení a ložního prádla?

Migrační trasy čápů jsou v současnosti dobře prozkoumány. Čápi západní Evropy létají přes Francii, Španělsko a Gibraltar do Alžírska a Maroka a poté na zimoviště v západní Africe, přesněji do Senegalu a Nigérie. Čápi východní Evropy létají podél západního pobřeží Černého moře, přes Bosporský průliv do Turecka a Sýrie a poté podél východního pobřeží Středozemního moře k dolnímu toku Nilu a přes země východní Afriky až do jižní části kontinentu. Svých zimovišť se konečně dostanou do prosince a rovnoměrně se rozprostírají po celém území. Migrační vzorec je dán geneticky. Pokud jsou čápi z východní Evropy přepraveni do západní Evropy, budou se stále pohybovat po východní trase, i když bude zdlouhavější. To se však stane pouze tehdy, pokud se přestěhovaní jedinci nedostanou do kontaktu s místními obyvateli. Mladí ptáci z jiného regionu, kteří se připojí k hejnu místních čápů, budou sledovat trasy navržené jejich staršími druhy a brzy zvládnou novou migrační trasu.
Na rozdíl od jeřábů čápi netvoří geometricky správný klín ve tvaru písmene V a létají v relativně volné skupině za vůdcem. Za letu pták natahuje krk dopředu a mírně snižuje zobák.
Čápi prakticky nemají přirozené nepřátele. Pouze velcí orli a krokodýli mohou zaútočit na silného ptáka. Hlavním nebezpečím pro populaci čápů různých druhů je proto člověk.

V současné době dosáhl relativní stability v početnosti pouze čáp bílý. Zbývající druhy jsou ohroženy vyhynutím, některé kvůli jejich zpočátku malé početnosti a některé kvůli aktivnímu lidskému vlivu. Čáp černý a čáp dálného východu trpí vlivem člověka.

Ale ani čáp bílý na začátku 150000. století neměl více než XNUMX XNUMX hnízdících párů. Navíc v současnosti dochází k neustálému snižování počtu ptáků hnízdících v zemích západní a střední Evropy. Hlavní populace se nachází v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině.

V přírodě vedou velké druhy čápů samotářský způsob života a na hnízdní období tvoří páry. Hnízda se nacházejí v určité vzdálenosti od sebe a samci před začátkem období páření přísně dbají na to, aby jim konkurenti nenapadli životní prostor.
Čápi se k lidem chovají odlišně. Bílý čáp se snaží usadit blíže lidským obydlím a svá hnízda raději umisťuje na střechy vesnických domů nebo starých věží. Černý čáp se naopak usazuje dále od lidí.

V domácích podmínkách si čápi rychle zvyknou na lidi a snadno navazují kontakt. Je lepší nedržet čápy v blízkosti malých domácích mazlíčků (hlodavců a malých ptáků), protože ptáci se mohou pokusit jiná domácí zvířata sníst.
Čápi se k velké drůbeži chovají klidně. Vyskytly se případy, kdy čáp žijící vedle člověka „pásl“ a hlídal jeho drůbež a nedovolil slepicím utíkat po dvoře.

Sesbíráno ze čtyř zdrojů (pokud mám zájem, prohledám všechny zdroje, i když jich je sto), pokud by někdo měl zájem, měl by si nějak sám hledat odkazy, “někteří” z nás to dělají opravdu rádi)) Uvedu jeden z nich jako příklad.

Čápi jsou poměrně velcí, bažinní ptáci podle vědecké klasifikace představují řád wadiformes neboli čápi a také čeleď čápů.

Čápi: popis

Zástupci tohoto rodu se vyznačují přítomností dlouhých, neopeřených nohou, stejně jako kůže na nohou ve formě charakteristické sítě. Tito ptáci mají poměrně dlouhý, rovný, kuželovitý zobák. Přední prsty na končetinách, ač krátké, jsou navzájem spojeny širokou blánou a jsou vyzbrojeny narůžovělými drápy. Na hlavě a krku mohou být oblasti holé kůže.

Внешний вид

Vzhled čápů zcela závisí na druhu ptáka. Charakteristické vlastnosti jsou:

  • Čápi černí se vyznačují tím, že jejich horní část těla je pokryta černým peřím, které vydává nazelenalý nebo načervenalý nádech, zatímco spodní část těla je téměř bílá. Na hrudi vyrůstá silné i střapaté peří, které vytváří vzhled kožešinového límce.
  • Čáp bělobřichý má převážně černé opeření, zatímco oblast hrudníku, stejně jako opeření pod křídly, je bílé. Tento druh čápa má červené nohy a šedý zobák. Kůže kolem očí je také červená, i když s nástupem období páření se tato barva mění na modrou.
  • Čáp bělokrký má na hlavě charakteristickou černou čepici a oblast krku od zadní části těla zdobí nadýchané bílé opeření. Ostatní části těla jsou pokryty většinou černým opeřením s načervenalým nádechem v oblasti ramen. Oblast břicha, stejně jako spodní část ocasu, je bílá, zatímco kryty mají charakteristický tmavě zelený nádech.
  • Malajský čáp vlněný má základní černé a bílé peří a červený zobák. Přední část hlavy je prakticky bez peří, zatímco je namalována v oranžových odstínech a v oblasti očí je jasně viditelná přítomnost nažloutlých kruhů. Když pták žije mimo období rozmnožování, dospělí i mladí ptáci vykazují skromnější zbarvení.
  • Američtí čápi se vyznačují především bílým opeřením, zatímco ocasní pera, stejně jako vidlicovitý ocas, jsou zbarveny černě. Tento druh čápa má modrošedou barvu zobáku a oblast očí má oranžově červené skvrny na kůži a duhovka očí je čistě bílá.
  • Čápi bílí se vyznačují čistě bílým opeřením s černými konci křídel. Krk je poměrně dlouhý, stejně jako dlouhý, ale ne tlustý, červený zobák. Nohy jsou také dlouhé, v barvě převládají načervenalé tóny. Když jsou křídla ptáka složená, působí dojmem černých tónů, a proto Ukrajinci nazývají tohoto ptáka „blackgut“.
READ
Jak vyrovnat stěny v bytě pro tapety, malování, dlaždice

Čápi z Dálného východu jsou poměrně vzácní ptáci, přičemž jejich vzhled je podobný čápům bílým, přičemž mají černý a mohutnější zobák a končetiny s jasně červenou barvou. V oblasti očí je dobře patrné červené lemování tvořené holou neopeřenou kůží. Mláďata mají čistě bílé opeření a červenooranžový zobák.

Potěšující film o čápech. Čápi Rowbická. | Filmové studio Aves

Charakter a životní styl

Nejběžnější jsou čápi bílí, kteří obývají nízko položené louky, preferují mokřady a často hnízdí v těsné blízkosti lidských sídel. Často je lze vidět, jak se pomalu pohybují po okolí a hledají potravu, ale když spatří svou kořist, rychle a obratně ji popadnou.

Zajímavé vědět! Tito ptáci spolu komunikují pomocí zvuků produkovaných cvakáním zobáků. K tomu hodí hlavu dozadu a zatáhnou jazyk do zobáku. Výsledkem je poměrně hlasité cvakání díky zesilujícímu efektu ústní dutiny. Čápi z Dálného východu se vyznačují tím, že tito ptáci staví svá hnízda na místech, která jsou pro člověka vzdálená a nepřístupná, i když jako čápi bílí raději žijí v blízkosti vodních ploch a také v blízkosti mokřadů.

Jak dlouho žijí čápi?

Průměrná délka života těchto ptáků zpravidla závisí na druhu a také na přirozeném prostředí. Čápi bílí žijící v přírodních podmínkách mohou žít i několik desítek let. Pokud jsou tito ptáci chováni v zajetí a mají organizované pohodlné životní podmínky, pak se tyto pojmy zvyšují a výrazně.

Čápi z Dálného východu, když byli chováni v zajetí, se dožili až 50 let, zatímco čápi černí v zajetí žijí asi 3 desetiletí, i když v přírodních podmínkách se zřídka dožívají až 16 let.

Druhy čápů s fotografiemi

Rod čápů je zastoupen následujícími druhy ptáků:

Čáp černý (Ciconia nigra)

Jedná se o poměrně velký druh čápa s originální barvou peří. Výška ptáka je o něco více než 110 cm a jeho hmotnost dosahuje 3 kilogramy. Rozpětí křídel čápa černého je jeden a půl metru.

Čáp bělobřichý (Ciconia abdimii)

Jedná se o relativně malého ptáka. Délka jejího těla není větší než 75 centimetrů s tělesnou hmotností nepřesahující 1 kilogram.

Čáp bělokrký (Ciconia episcopus)

Délka těla je asi 0,9 metru, takže tato odrůda je považována za průměrnou ve srovnání s ostatními.

READ
Jak se zbavit hmyzu v květináčích

Čápi malajští (Ciconia stormi)

Což je velikostí srovnatelné s čápem bělokrkým, protože dorůstá délky až 90 centimetrů. Považován za vzácný druh.

čáp americký (Ciconia maguari)

Dospělci váží kolem 3 a půl kilogramu. Jejich délka těla je asi 1 metr a rozpětí křídel je asi 1 metr a rozpětí křídel je asi 1 m 20 cm.

Čápi bílí (Ciconia ciconia)

Je považován za poměrně velkého brodivého ptáka, který přibírá na váze až 4 kilogramy. Maximální výška je 1 m 20 centimetrů a rozpětí křídel je téměř 2 metry.

Je důležité vědět! Obraz čápa lze často vidět na erbech různých měst. Jeho přítomnost symbolizuje opatrnost a opatrnost.

Čápi z Dálného východu nejsou impozantní velikostí. Často se jim říká čápi černozobí nebo čínští a řadí se mezi vzácné ptáky.

Habitat

Na evropském území žijí čápi černí a bílí, kteří jsou řazeni mezi stěhovavé ptáky. Ve střední Evropě se tito ptáci objevují v únoru/březnu. Tito ptáci se nenacházejí v rozsáhlých oblastech Anglie.

Čápi bělobřichí žijí na africkém kontinentu, od Etiopie po Jižní Afriku. Pokud jde o čápy bělokrké, lze je skutečně nalézt v jižním Thajsku, čápi malajští se vyskytují v západní Malajsii a Bruneji. Tito ptáci preferují hnízdění v biotonech, které jsou člověkem nedotčené a představují nížiny s výskytem lesních plantáží. Kromě toho se čápi usazují v záplavových oblastech řek a také v blízkosti různých sladkovodních útvarů.

Zajímavý moment! Některé populace těchto ptáků se nacházejí v severní Koreji, severovýchodní Číně a také v Mongolsku. Tito ptáci zimují na jihu a také v jihovýchodní Číně. Tyto oblasti se vyznačují přítomností vlhkých oblastí, malých rybníků a rýžových polí.

Stanoviště amerických čápů sahá na jihoamerický kontinent, počínaje územím Venezuely a konče územím Argentiny. Zde hnízdí ve vlhkých oblastech i v blízkosti zemědělských pozemků. Čápi z Dálného východu raději žijí na Dálném východě, nebo spíše v Primorye a oblasti Amur, stejně jako v povodích řek, jako je Amur, Zeya a Ussuri.

Čapí hnízdo – pozor

Co jedí

Jídelníček čápů sestává zpravidla z potravin živočišného původu. Jejich strava se proto skládá z:

  • Z malých obratlovců.
  • Od různých bezobratlých.
  • Od žab a ropuch.
  • Od hadů a hadů.
  • Od kobylky a kobylky.
  • Od žížal.
  • Z krtonožců a májových brouků.
  • Z mrtvých a nemocných rybiček.
  • Od malých ještěrek.
  • Od různých malých savců, jako jsou myši a krysy, krtci, zajíci, sysli a prérijní psi.
  • Od malých ptáků.

Potravu čápů bělobřichých tvoří především sarančata a housenky, včetně dalšího většího hmyzu. Čápi bělokrcí nejraději obývají parkové plochy v blízkosti vodních ploch, kde loví ryby, obojživelníky, hady a ještěrky, včetně bezobratlých.

Rozmnožování a potomci

Před několika staletími si čápi stavěli hnízda hlavně na vysokých a mohutných stromech, přičemž se snažili být co nejblíže lidskému obydlí. Hnízdo, na jehož stavbu ptáci použili různé stavební materiály v podobě větví stromů, mohlo vážit i několik desítek kilogramů. Postupem času se hnízda těchto ptáků začala objevovat na střechách domů, ale i na jiných hospodářských budovách. Čapí hnízda lze v dnešní době stále častěji nalézt na elektrických vedeních i v průmyslových objektech. Tito ptáci si staví hnízda po mnoho let, protože čápi se na svá hnízdiště vždy vracejí.

Nejprve se na hnízdě objeví samci a po několika dnech se objeví samice. Na našem území se tito ptáci objevují koncem března nebo začátkem dubna. První samice, která se objeví u samčího hnízda, se může stát jeho společníkem pro reprodukci, i když někdy se této role hlásí několik samic současně. Samec si pro sebe vybere samičku a začne se jí dvořit, přičemž zobákem vydává poměrně hlasité a časté zvuky. Pomocí takových zvuků se samec setkává s dalšími samci, kteří napadají jeho životní prostor. Samec se brání dlouhým a ostrým zobákem.

Samice klade několik vajec a jejich počet závisí na druhu ptáka. Vejce jsou natřena bílou barvou a oba rodiče vylíhnou potomstvo. Samci sedí hlavně na vejcích během dne a samice – v noci.

READ
3 způsoby, jak určit věk koně

Potomci se někde narodí, za měsíc nebo o něco déle. Mláďata se rodí, sice vidoucí, ale absolutně bezmocná. V počátečních fázích života se jejich jídelníček skládá především z žížal, které do hnízda přinášejí rodiče. Starší kuřata již samostatně uchopují předměty potravy umístěné v zobáku svých rodičů.

Zajímavé vědět! V naší době je známa existence nejstaršího čapího hnízda. Byl postaven ptáky ve východním Německu na vysoké věži a sloužil jako domov ptáků po celá staletí, od roku 1549 do roku 1930.

Dospělí ptáci se starají o zdraví své populace, takže nemocná nebo slabá mláďata rodiče jednoduše vyhodí z hnízda. Asi pár měsíců po narození potomci berou křídla a spolu s rodiči začnou prozkoumávat životní prostor. Rodiče učí dovednosti létat, zatímco pokračují v krmení mláďat další 2 nebo 3 týdny. Mláďata se zcela osamostatní na konci léta, poté odlétají na zimu do teplých krajin. Tento proces začíná v září. Po dosažení 3 let jsou čápi připraveni k rozmnožování, ale samostatně si začínají stavět hnízda až ve věku 6 let.

Čapí rodinka – Slavský okres

Přirození nepřátelé čápů

Tito ptáci se vyznačují tím, že nemají mnoho přirozených nepřátel. To je způsobeno řadou faktorů, jako je velikost ptáka, hnízdění na stromech atd. Velkou roli v zachování populace těchto unikátních ptáků hraje také skutečnost, že se čápi usazují v blízkosti lidských obydlí.

Je důležité vědět! Odborníci zjistili jeden poměrně důležitý fakt ze života těchto ptáků. Tito ptáci provádějí hygienické čištění svých řad a nemilosrdně ničí slabé a nemocné své příbuzné.

Navzdory takovým skutečnostem světové populace čápů neustále klesají v důsledku lidské činnosti a také globálních klimatických změn, které vedou k zániku přírodních stanovišť. V poslední době dochází k trvalému trendu znečišťování přírodních vodních ploch a také odvodňování mokřadů. Tyto faktory vedou k mizení různých zdrojů potravy pro tyto ptáky, takže někteří z nich umírají hlady a někteří jsou nuceni migrovat za hledáním pohodlnějších životních podmínek. Mnoho ptáků umírá na elektrických vedeních, protože si rádi staví svá hnízda na sloupech elektrického vedení.

Stav populace a druhů

Čápi černí jsou již dlouho zařazeni do Červené knihy v řadě postsovětských zemí. Čáp malajský je v dnešní době považován za velmi vzácný druh. Dnes jim hrozí úplné vyhynutí, protože na světě zbývá asi 5 set jedinců. V Červené knize najdete také čápy z Dálného východu.

Mýty a znamení

Čápi jsou tak unikátní ptáci, že si člověk za dlouhá staletí vytvořil spoustu legend, mýtů, spekulací a pověr, které jsou nám známy dodnes. Téměř každý zná nejčastější legendu, jejíž podstatou je, že čápi přivádějí do domu děti. Mimo jiné se lidem pomocí čápů daří sbírat velké úrody. Aby lidé upoutali pozornost čápů, instalovali na střechy svých domů speciální zařízení, která těmto ptákům usnadňovala stavbu hnízd. Když ptáci opustili hnízdo, věřilo se, že na majitele domu čekají různé potíže a neštěstí.

Básníci psali básně o těchto jedinečných ptácích a skladatelé skládali hudbu. Stali se hrdiny některých filmů a mnoha karikatur, které děti rády sledují.

Konečně,

Jsou to tak zajímaví ptáci, že je o nich spousta zajímavých faktů. Čáp je mezi mnoha národy světa považován za posvátného, ​​bez ohledu na jejich náboženské vyznání.

Někdy čápi vyzvedávají z požárů ohořelé kusy dřeva, které mohou doutnat a vést k požáru v hnízdě. V důsledku toho vznikla víra, že ptáci upalují ty majitele, kteří se odváží urazit čápy.

Během dlouhých letů mohou tito ptáci spát v letu asi 10 minut. Unavený pták zaujme polohu uprostřed hejna a začne podřimovat se zavřenýma očima. V tuto chvíli se orientuje pomocí sluchu, aniž by snížila rychlost nebo výšku letu.

Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: